Na een zware regenstorm aan de kust van New South Wales
NOS Nieuws

Brandweer Australië heeft alle branden New South Wales onder controle

De brandweer in Australië heeft voor het eerst in een half jaar alle branden in New South Wales onder controle. De brandweer van de deelstaat spreekt van groot nieuws, na een zeer traumatische, uitputtende en angstige tijd.

In heel Australië woeden al maanden bosbranden, maar de deelstaat New South Wales, waar een derde van de Australische bevolking woont, is het zwaarst getroffen.

Vrijdag had zware regenval er al toe geleid dat een derde van de branden was geblust. Sindsdien is het hard blijven regenen.

Nog niet alle branden zijn geblust, maar het is de brandweer wel gelukt de resterende te isoleren, zodat ze zich niet meer verder kunnen verspreiden. Op veel plaatsen kunnen geëvacueerde bewoners terugkeren.

Regen en storm

De afgelopen dagen veroorzaakten regen en storm nieuwe problemen. In een paar dagen viel meer dan drie keer zoveel regen als normaal in de hele maand februari.

Onder andere in Sydney waren overstromingen en moesten wegen worden afgesloten door de zwaarste regenval in dertig jaar. Ook voor komend weekend wordt gewaarschuwd voor storm met zware regenval en windstoten tot 130 kilometer per uur.

Australië heeft jaarlijks een brandseizoen, maar dit jaar waren de intensiteit en omvang van de branden groter dan ooit. De afgelopen maanden vielen door de branden volgens de laatste cijfers 33 doden en werden duizenden huizen verwoest. Een gebied met de omvang van Engeland werd verwoest of aangetast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl