Matthijs van Nieuwkerk in de uitzending op 12 februari BNN VARA

Marc-Marie Huijbregts, al jaren de vaste tafelgast van De Wereld Draait Door op vrijdag, zat er bij hoge uitzondering voor een keer op een woensdag. En ja, Matthijs van Nieuwkerk was emotioneel toen hij rond 09.30 vanochtend meedeelde aan zijn redactie dat het programma bezig is aan zijn laatste maanden.

Vanzelfsprekend stond De Wereld Draait Door vanavond enigszins in het teken van het programma zelf. "Daar gaan we geen gewoonte van maken, maar het is een aparte avond", zo legde Van Nieuwkerk uit aan het begin van de uitzending.

"Er is veel gelukt, maar vijftien jaar is vijftien jaar en het is mooi geweest", zei Van Nieuwkerk vanavond in zijn programma:

'Er is veel gelukt, maar 15 jaar is 15 jaar en het is mooi geweest'

Op 27 maart presenteert Van Nieuwkerk het programma voor de allerlaatste keer. De 59-jarige presentator moest lang nadenken over het besluit te stoppen met zijn kijkcijferhit, zei hij in een interview eerder op de dag.

Maar toen hij steeds vaker het gevoel kreeg dat er "iets miste" op de zaterdagavond was hij er snel uit: na vijftien jaar is het mooi geweest.

Van Nieuwkerk vertelt over zijn besluit te stoppen met De Wereld Draait Door:

Matthijs van Nieuwkerk: 'Het is bijna m'n leven, het is intens'

Hij koestert warme herinneringen aan de meer dan 2.300 afleveringen die hij maakte. In het bijzonder aan de duizendste uitzending, die een eerbetoon was aan de iconische tv-presentator Willem Duys. "Hij leefde toen nog, maar naar mijn gevoel was hij een beetje vergeten. En wij, als tv-makers, zijn toch een beetje schatplichtig aan hem."

Duys zou niet naar de studio komen voor de uitzending, omdat hij te broos was. "Maar twee uur van tevoren hoorden we dat hij er wel zou zijn. Hij zat de gehele uitzending naast een camera met zijn vrouw tussen allemaal mensen die hem hadden meegemaakt. Dat pakte goed uit. We lieten de tv-geschiedenis een beetje herleven en daar was ik trots op. Hij overleed drie weken later."

Niets doen was geen optie

Het zijn uitzendingen die Van Nieuwkerk zal missen. Het besluit te stoppen was allesbehalve een opwelling. "Het contract liep af. Dan denk je altijd na: ga ik door? Tot nu toe heb ik altijd ja gezegd. Maar op een gegeven moment dacht ik: nee, er zit een eind aan dit avontuur", zegt hij.

Van Nieuwkerk merkte dat het steeds zwaarder werd de dagelijkse talkshow te maken. "Maar het duurde echt heel lang, hoor. Je neemt hier niet zomaar afscheid van. Het is gewoon bijna mijn leven, hè."

Dat idee werd goed ontvangen, laat ik het rustig zeggen.

Van Nieuwkerk over zijn nieuwe programma

Vervolgens heeft hij lang nagedacht over zijn volgende stap, vertelt hij. "Want helemaal niks doen bestaat voor mij niet." Daarbij stond alles open, inclusief een overstap naar de commerciëlen.

Tot langzaam bij Van Nieuwkerk een programma-idee ontstond voor de zaterdagavond. Van Nieuwkerk: "Dat idee werd goed ontvangen, laat ik het rustig zeggen. Consequentie was alleen wel dat ik hiermee zou stoppen. En dat dus het programma stopt."

Van Nieuwkerk krijgt namelijk geen opvolger. BNNVARA heeft besloten met een volledig nieuw programma verder te gaan. Van Nieuwkerk zal zich daar ook niet mee bemoeien, zegt hij. Verder weet hij nog niet of hij doorgaat met zijn andere programma's, zoals College Tour. De NTR laat weten later met een bericht daarover te komen.

Gestopt op hoogtepunt

Van Nieuwkerk verwacht wel de Top 2000 a gogo te blijven presenteren. En daarnaast stort hij zich na maart dus volledig op zijn nieuwe programma, dat volgens hem iets zal worden dat er nog niet is op de Nederlandse tv. Meer details wil hij niet geven. Behalve dat hij zijn "eigen smaak" zal meenemen en dat het "echt" een programma voor de publieke omroep is.

Het neemt allemaal niet weg dat hij afscheid neemt van een programma dat elke avond gemiddeld meer dan een miljoen kijkers trekt. Hoe dat is? Van Nieuwkerk moet lachen: "Tsja. Dan neem je dus niet afscheid op je dieptepunt. En dat is mooi."

STER reclame