Max Verstappen eerder in actie in Shanghai bij de GP van China
NOS Sport

Formule 1-race in China uitgesteld vanwege coronavirus

Autosportfederatie FIA heeft de Grand Prix van China uitgesteld. De Formule 1-race in Shanghai gaat op 19 april niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Afhankelijk van de situatie in China wordt gekeken of de race later dit jaar kan worden gehouden.

De afgelopen weken zijn al meerdere sportevenementen afgelast die in China gehouden zouden worden. Onder andere de WK indooratletiek in Nanjing (gepland half maart) gaan niet door, net als olympische kwalificatietoernooien in het boksen, voetbal en basketbal. Ook de race in de Formule E, de elektrische raceklasse, werd al uitgesteld. Die stond 21 maart op het programma in het zuiden van China.

Vierde race van het jaar

Het Formule 1-seizoen begint op 15 maart met een grand prix in Melbourne. De race in China had de vierde van het seizoen moeten zijn, na Australië, Bahrein en Vietnam. Door het uitstel wordt de Grand Prix van Nederland, op 3 mei, de vierde van het seizoen.

De organisatie achter de Formule 1, de FIA, de teams en de lokale autoriteiten blijven de situatie in China op de voet volgen. De mogelijkheid bestaat dat de race later wordt ingehaald, maar de mogelijkheden daartoe zijn zeer beperkt, zegt NOS Formule 1-commentator Louis Dekker. "Zelfs als China definitief sneuvelt is de F1-kalender propvol met 21 races. Grote kans dat uitstel uiteindelijk afstel wordt."

Seizoensfinale uitstellen?

"China is een erg belangrijke markt voor de Formule 1", zegt Dekker. "De sport wil er graag voet aan de grond krijgen vanwege grote commerciële belangen en mogelijkheden. Daarom wordt alles op alles gezet om de grand prix te redden, maar met een al overvolle kalender is dat een schier onmogelijke puzzel."

De Formule 1-leiding zoekt naar alternatieve data, maar de renstallen klagen al over te hoge werkdruk door de vele reizen. Diverse opties om China naar een andere datum te verschuiven zijn daar al op stukgelopen.

Een resterende optie is uitstel van de seizoensfinale in Abu Dhabi naar 6 december. De GP van China kan dan op 29 november, waar nu nog de GP van Abu Dhabi gepland staat, worden ingehaald.

De laatste keer dat een grand prix in de Formule 1 werd geschrapt, was in 2011. De Grand Prix van Bahrein ging toen niet door vanwege de politieke onrust in het land.

Destijds stond Bahrein als openingsrace van het seizoen op de kalender. De FIA wilde de race in Bahrein toen eind oktober laten rijden, maar daar staken de teams een stokje voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl