NOS Nieuws

Hoogste loonstijging in jaren, prijzen stijgen veel minder hard

De lonen zijn in tien jaar tijd niet zo hard gestegen als in januari. Tegelijkertijd stijgen de prijzen veel minder hard, waardoor werkenden per saldo meer geld overhouden om uit te geven.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de lonen afgelopen maand in het bedrijfsleven met 3,4 procent. Ter vergelijking: over heel 2019 stegen de lonen bij bedrijven met 2,4 procent.

Vorig jaar merkten mensen weinig van die loonsverhoging, omdat de prijzen hard omhoog gingen. Vooral eten en drinken werden duurder door de verhoging van het lage btw-tarief. Ook waren mensen meer geld kwijt aan de energierekening doordat de energiebelasting werd verhoogd.

Dit jaar ziet het er zonniger uit. De inflatie is in januari gezakt, van 2,8 procent in december naar 1,7 procent vorige maand. Er zijn dit jaar geen belastingverhogingen die doorwerken in de prijzen en vooral elektriciteit is goedkoper geworden.

Meer voordeel voor werkenden

Werkgeversvereniging AWVN signaleert dat de cao-loonafspraken inmiddels de hoogste zijn sinds de crisis in 2008. De loonstijging voor afgesloten cao's ligt in februari op 3,18 procent. Voor heel 2020 verwacht de AWVN een loonverbetering in cao's van gemiddeld 3,3 procent. In combinatie met de de laatste inflatieverwachtingen levert het dit jaar een sterke koopkrachtverbetering op voor werkenden.

Het Nibud becijferde eerder dat werkenden met kinderen er gemiddeld 1,5 tot 2,5 procent in koopkracht op vooruitgaan. Mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er vaak minder dan 1 procent op vooruit, doordat er niet of slechts ten dele geïndexeerd wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl