Burgerinitiatief niet altijd concreet resultaat, wel bewustwording

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

Niet uniek, maar wel bijzonder: vandaag staat er een burger achter het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. Voor de veertiende keer sinds de invoering in 2006 wordt een burgerinitiatief behandeld in de plenaire zaal.

Het initiatief dat op de rol staat, heet Internetpesters Aangepakt. En dat is niet toevallig ook de naam van een tv-programma van misdaadjournalist Peter R. de Vries, die het heeft ingediend. "Daders van internetterreur worden in het huidige recht door de internetproviders afgeschermd", constateerde hij vier jaar geleden en dat wilde hij aan de kaak stellen in Den Haag. Maar zoiets is niet een-twee-drie geregeld.

Om een burgerinitiatief te kunnen indienen heb je als burger ten eerste een idee nodig. Vervolgens moet je handtekeningen verzamelen: minstens 40.000 heb je er nodig van mensen die je steunen. Inclusief hun naam, adres en geboortedatum, want het moet controleerbaar zijn.

Eerlijk gezegd was het ook wel een beetje weggezakt.

Peter R. de Vries

Verder zijn er nog een aantal eisen. Zo mag het bijvoorbeeld twee jaar niet zijn behandeld in de Kamer, moet het gaan over iets waar de Kamer over beslist (geen privékwesties dus) en moet het een duidelijk voorstel behandelen (dus niet: praat hier eens over). De afgelopen jaren zijn er meer verzoeken afgewezen dan gehonoreerd.

De Vries diende zijn initiatief in 2016 in, met meer dan 100.000 handtekeningen. "Eerlijk gezegd was het ook wel een beetje weggezakt", vertelt hij. "Ik was verrast toen ik een uitnodiging kreeg om naar Den Haag te komen."

Een van de burgerinitiatiefnemers die de misdaadverslaggever zijn voorgegaan, is Jamie Jane Bosman. Drie jaar geleden stond zij in de zaal met de blauwe stoelen met haar initiatief Een dier is geen ding. Zes jaar daarvoor had ze het ingediend. "Je wordt in de wachtrij geplaatst", vertelt ze. "Het werd blijkbaar niet heel belangrijk gevonden."

Lullig briefje

Uiteindelijk mocht ze dus naar Den Haag komen. Bosman wilde vooral hogere straffen voor dierenbeulen. Maar dat was niet de uitkomst van het debat. Er werden wel moties ingediend door Kamerleden, maar die stonden volgens de initiatiefnemer ver af van wat zij wilde. "Het heeft concreet nergens toe geleid eigenlijk. Ja, achteraf een lullig briefje met 'bedankt voor je inzet'."

Toch is ze niet teleurgesteld, integendeel. "Ik ben trots dat ik er stond, terwijl veel mensen dachten dat het nooit zou lukken. En dat ik er zoveel mogelijk aan heb gedaan om de politiek wakker te schudden. Ik weet zeker dat er mensen aan het denken zijn gezet door mijn initiatief."

Deze video maakten we drie jaar geleden toen Bosman in de Kamer was:

Jamie Jane (24) presenteert burgerinitiatief 'Een dier is geen ding' in Tweede Kamer

Een burgerinitiatief dat veel teweegbracht is dat van Uit Vrije Wil over stervenshulp bij voltooid leven. Yvonne van Baarle diende dat in 2010 in. Het leidde uiteindelijk tot een commissie en een rapport waaruit bleek dat er ruim tienduizend 55-plussers zijn die niet ernstig ziek zijn, maar toch langere tijd een doodswens hebben.

D66-Kamerlid Dijkstra wil er nu een wet van maken. Dat wil niet zeggen dat die er ook komt - veel partijen zijn kritisch - maar toch is Van Baarle tevreden. "We wilden het onderwerp voltooid leven op de agenda zetten en dat is gebeurd. Het onderwerp doodsverlangen is geen taboe meer."

Stroperigheid

Voor vandaag heeft Peter R. de Vries geen hooggespannen verwachtingen over concrete resultaten, vertelt hij. Minister Dekker voor Rechtsbescherming bekijkt op dit moment al wel of hij een soort superspoedprocedure kan instellen. "Dekker lijkt van goede wil, maar het gaat dan ook weer meteen over de kosten en overbelasting van de rechterlijke macht. Dat geeft wel iets aan van de stroperigheid in Den Haag."

Net als Van Baarle en Bosman wijst hij op het belang van het bepalen van de agenda. "In het kader van dit burgerinitiatief heb ik de afgelopen jaren al een aantal politici hierover gesproken. En ik zie dat bewustwording over de bestrijding van cybercrime begint door te druppelen. Dat is winst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl