Bernie Sanders en zijn vrouw bij zijn overwinningsspeech AFP
Voorverkiezingen VS

Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire nipt gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld staat hij op ruim 26 procent van de stemmen. Sanders sprak van een geweldige overwinning. "Deze overwinning is het begin van het einde van Donald Trump", zei hij.

Pete Buttigieg werd tweede met ruim 24 procent. Hij feliciteerde Sanders en zei dat hij veel waardering voor hem heeft. "Ik bewonderde hem al toen ik nog op de middelbare school zat."

Naast Sanders en Buttigieg toonde ook Amy Klobuchar zich strijdvaardig na de uitslag:

Sanders, Buttigieg en Klobuchar strijdvaardig na voorverkiezingen New Hampshire

In Iowa, de eerste staat waar voorverkiezingen waren, won Buttigieg nog nipt van Sanders. Die verkiezingen verliepen niet vlekkeloos: het tellen van de stemmen leverde veel problemen op. Daarom willen beide kandidaten een gedeeltelijke hertelling. Vorige week nog zei Sanders dat een hertelling van hem niet hoefde.

Stemmen weg bij Buttigieg

Met ruim 19 procent werd Amy Klobuchar vannacht verrassend derde. Zij begon haar toespraak met de woorden: "Ik ben Amy Klobuchar en ik zal Donald Trump verslaan", waarna ze luidkeels werd toegejuicht.

Amy Klobuchar tijdens de verkiezingsavond in New Hampshire EPA

Het goede resultaat van Klobuchar komt na een sterk optreden in het laatste debat, vertelt correspondent Marieke de Vries. "Zij zit ook in de gematigde hoek, dus de meeste stemmen heeft ze waarschijnlijk weggekaapt bij Buttigieg. Ze viel hem in het debat en vandaag ook aan op zijn onervarenheid. Mensen in het midden van de Democratische Partij worstelen duidelijk tussen Amy en Pete."

40 jaar verschil

De strijd tussen Sanders en Buttigieg is er een tussen oud en jong. "Ze verschillen precies 40 jaar, Buttigieg is 38 en Sanders is 78", zegt De Vries. "Toch spreekt Sanders meer jonge kiezers aan met zijn progressieve, linkse plannen. Hij wil een gezondheidsverzekering voor iedereen en alle studieschulden kwijtschelden."

"Mayor Pete laat een veel gematigder geluid horen. Hij stuurt juist aan op een tijdperk van en voor een nieuwe generatie, niet een tijdperk van mensen buitensluiten maar van omarmen. Daarin verschillen de linkerflank en het gematigde midden van elkaar."

Hoewel New Hampshire een kleine staat is, zijn de voortekenen gunstig voor Sanders en Buttigieg. De afgelopen vijftig jaar werd de nummer een of twee bij de voorverkiezingen in New Hampshire steeds de presidentskandidaat namens de Democraten.

Biden en Warren

Elizabeth Warren en oud-vicepresident Joe Biden haalden minder dan 10 procent van de stemmen. Biden blijft ondanks zijn slechte resultaten in New Hampshire en Iowa positief. "We hebben net de uitslag gekregen van de eerste twee van 50 staten. Twee daarvan. Niet de hele natie, niet de helft van de natie, geen kwart van de natie en zelfs geen 10 procent", aldus Biden.

De eerste afvallers bij de Democraten in de race om de presidentskandidatuur zijn een feit. Techondernemer Andrew Yang en senator Michael Bennet gooien de handdoek in de ring, maakten ze vannacht bekend kort nadat de stemlokalen in New Hampshire waren gesloten.

Yang Gang

De 45-jarige Yang zei dat hij na de eerste resultaten beseft dat hij geen kans meer maakt om de presidentskandidaat te worden. "Jullie weten dat ik van de cijfers ben en die laten duidelijk zien dat we deze race niet gaan winnen", zei Yang.

Yang werd gezien als een sensatie in de Democratische voorverkiezingen. Hij hield zich staande tegen medekandidaten die allemaal meer politieke ervaring hebben. De techondernemer deed het vooral goed onder jongeren. Zijn aanhangers werden gekscherend de 'Yang Gang' genoemd.

Er zijn nu nog negen Democratische kandidaten over. Behalve Sanders, Buttigieg, Klobuchar, Warren en Biden zijn dat oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg, Tulsi Gabbard, Deval Patrick en Tom Steyer.

STER reclame