Een van de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is twee maanden na de natuurramp ontwaakt uit haar coma. Eenmaal bij bewustzijn moest de 48-jarige Lisa Dallow worden verteld dat haar man Gavin (53) en dochter Zoe (15), met wie ze op vakantie was, de ramp op White Island niet hebben overleefd.

"Het duurde een tijd voor ze het kon bevatten", zegt een woordvoerder van de familie tegen de Australische krant The Adelaide Advertiser. "Ze bleef zeggen dat ze niet kon geloven dat ze zijn overleden." Zelf is Dallow ernstig gewond, meer dan zestig procent van haar lichaam is verbrand. Zij verkeert niet meer in kritieke toestand.

De vrouw herinnert zich niet alles meer. "Ze weet nog dat de vulkaan uitbarstte en dat ze riep dat iedereen moest rennen. Ze voelde dat er stenen op haar rug vielen." Het laatste wat Dallow nog weet, is dat ze zich afvroeg wanneer er hulp zou komen.

De begrafenis van haar man was op 10 januari. Hij overleed in een helikopter nadat hij gewond van het eiland was gehaald. De begrafenis van de dochter, van wie het lichaam pas enkele dagen later werd gevonden, is uitgesteld totdat haar moeder uit haar coma zou ontwaken. Nu kan Dallow mee beslissen over de ceremonie. Ze is er nog te slecht aan toe om er zelf bij te zijn. De vrouw moet nog zeker een maand in het ziekenhuis blijven en daarna zes maanden herstellen.

Uitbarsting

De vulkaan van White Island, een toeristische attractie van Nieuw-Zeeland, barstte op 9 december uit, terwijl er 47 bezoekers op het eiland waren. 21 van hen overleefden het niet. Het onderzoek naar de ramp duurt waarschijnlijk een jaar.

Vlak na de uitbarsting stelden critici dat de autoriteiten toeristen nooit hadden mogen toelaten op het eiland, omdat de vulkaan in de dagen voor de uitbarsting al rommelde.

STER reclame