Bart Lambriex en Pim van Vugt
NOS Sport

Lambriex/Vugt ligt na eerste drie races WK 49er op koers voor Tokio

Bart Lambriex en Pim van Vugt liggen op koers voor een olympisch ticket. In de 49er-fleets staan ze na de eerste dag van de WK op de vierde plek.

Voor de Nederlandse mannen staat er veel op het spel tijdens dit WK 49er in het Australische Geelong. Als ze in de topacht eindigen, voldoen ze aan de prestatie-eis voor de Spelen van Tokio.

"We hadden een goede dag vandaag", zeiden de mannen Lambriex en Van Vugt tevreden na de eerste dag zeilen, die vooral bestond uit lang wachten op de kant. Gisteren werd er door te harde wind helemaal niet gezeild.

"We zijn heel blij dat we na lang wachten alsnog drie races konden varen, waarvan we de tweede hebben gewonnen. Overall hebben we lekker steady gevaren vandaag. We hadden goed in de gaten wat er in en om het veld gebeurde."

Stand 49er na drie races

# Team Punten
1. Fletcher-Scott/Bithell (GB) 4
2. Bildstein/Hussl (Oos) 5
3. Burling/Tuke (NZl) 7
4. Lambriex/Van Vugt 9
5. A. Mollerus/M. Mollerus (VS) 11

Annemiek Bekkering en Annette Duetz kenden in hun strijd om voor de derde keer op rij de WK-titel binnen te slepen een tegenvallende start in de 49erFX-klasse.

In de drie gezeilde races finishte het Nederlandse duo achtereenvolgens als dertiende, tweede en zestiende, wat goed is voor een dertiende plek in het klassement.

"Het was voor ons een moeilijke dag", erkenden Bekkering en Duetz. "Gelukkig hebben we de tweede wedstrijd een hele mooie race gevaren, dus dat is fijn, maar we gaan morgen wel proberen het beter te doen."

'Morgen gaan we knallen'

Ondanks de wat tegenvallende resultaten blijven de Nederlandse vrouwen optimistisch.

"Er is nu nog niet zo heel veel aan de hand, maar we weten dat we beter kunnen en daar gaan we ook voor de komende dagen. Morgen is er iets meer wind voorspeld, dus dat is super leuk. Dan gaan we knallen!"

Als regerend wereldkampioen is Bekkering/Duetz al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van komende zomer. Voorafgaand aan de WK in Geelong zeiden de vrouwen op dit WK nog wel wat te kunnen bijleren op weg naar de Spelen.

"Het is zowel een krachtmeting als een goede test om te zien hoe we met spanning in een sterk veld varen."

Stand 49er FX na drie races

# Team Punten
1. Lutz/Wiemers (Dui) 5
2. Lloyd/Ryan (Aus) 10
3. Echegoyen/Barceló (Spa) 10
4. Jurczok/Lorenz (Dui) 12
13. Bekkering/Duetz 31

Aan de andere kant van de baai van Melbourne is ook de WK Laser Standard van start gegaan. Duko Bos en Rutger van Schaardenburg hebben een prima eerste dag achter de rug.

Bos finishte zijn races als negende en tweede, Van Schaardenburg kwam als elfde en tweede over de eindstreep. De Nederlandse mannen staan na de eerste dag respectievelijk op de twaalfde en zestiende plek in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl