NOS Sport

Manifest Pierre de Coubertin weer 'thuis' bij het IOC

Manifest van Pierre de Coubertin weer terug bij het IOC

"De basis van de Olympische Spelen is weer thuis." Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, spreekt van een emotionele dag, nadat hij het manifest van Pierre de Coubertin overhandigd heeft gekregen.

Het manifest, bestaande uit veertien kantjes, stamt uit 1892 en wordt gezien als de basis waaruit de moderne Olympische Spelen zijn ontstaan.

Twee jaar later richtte De Coubertin het Internationaal Olympisch Comité op en in 1896 vonden de eerste moderne Spelen plaats in Athene.

Het manifest van Pierre de Coubertin

Op 18 december van vorig jaar ging het document onder de hamer. Het bracht ruim acht miljoen euro op, maar de koper bleef tot maandag 10 februari anoniem.

De Russische zakenman Alisjer Oesmanov bleek het manifest in zijn bezit te hebben. De voorzitter van de internationale schermbond besloot het stuk te schenken aan het IOC.

"Hier is het allemaal mee begonnen", zegt Bach na de overhandiging. "Het belang van dit stuk is daarom niet te overschatten. Dankzij de vrijgevigheid van de heer Oesmanov is dit document nu weer terug in het olympisch museum in Lausanne en bij het IOC."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl