Voormalig polsstok wereldkampioen Blom geniet van wereldrecord: 'Kan nóg hoger'

Eén centimeter sprong hij hoger dan de Fransman Renaud Lavillenie dat deed zes jaar geleden. En dus heeft de 20-jarige polsstokhoogspringer Armand Duplantis nu het wereldrecord in handen.

6,17 meter, het is een hoogte vergelijkbaar met twee verdiepingen van een flatgebouw. Een uitzonderlijke prestatie van de in de Verenigde Staten geboren Zweed. Dat weet ook voormalig wereldkampioen Rens Blom.

"Ik was op een feest en een vriend appte mij. Toen liep ik gelijk naar buiten om het te lezen en te zien. Het is echt fantastisch", reageert Blom. "Ik moest dat echt wel even zien."

"Vorig jaar tijdens het WK, waar hij tweede werd, zat hij al rond de zes meter. Nu heeft hij er al zeventien centimeter bij. Dat is niet niks. Dat zijn stappen die je normaal in twee, drie jaar tijd maakt. Echt ongekend."

Duplantis springt wereldrecord op de polsstok

Een keer heeft Blom de 22 jaar jongere Duplantis ontmoet, in de Amerikaanse stad Reno. "Daar deed hij als 12- of 13-jarig Youtube-fenomeen ook mee. Hij had toen al alle jeugdrecords verbroken. Iedereen kende hem toen al. En hij keek toen echt met grote ogen naar ons. Nu kijk ik met grote ogen naar hem haha."

De vraag is nu of Duplantis nog hoger kan. Blom denkt van wel. "Bij deze sprong zat er nog ruimte tussen hem en de lat. Dus het kan nog hoger. Stap één is dan dit nog een keer herhalen en dan nog een paar keer. Ik denk dat hij de eerste is die over 6,20 kan gaan. Het is hem met de paplepel ingegoten. Dit is wat hij droomt en leeft."

STER reclame