Fatima Stitou Laaroussi met haar leerlingen Langlevedeliefde.nl

Hoe geef je goede seksuele voorlichting aan tieners? In de week voorafgaand aan Valentijnsdag zetten stichting Rutgers en Soa Aids Nederland vier scholen in het zonnetje, die het goede voorbeeld geven in hun aandacht voor seksualiteit en relaties. Vandaag kreeg Kolom Praktijkcollege Noord in Amsterdam als eerste school de Lang Leve de Liefde Award. Dat is een school voor leerlingen die moeite hebben met leren.

Wat is het geheim van Kolom? Vroeg beginnen, zegt docent Fatima Stitou Laaroussi bij het in ontvangst nemen van de prijs: "We zijn er mee bezig vanaf jaar 1 tot 5. De leerlingen krijgen dus structureel elk schooljaar les over seksualiteit: over weerbaarheid, grenzen herkennen en aangeven, elkaar respecteren en social media."

Leuk, apart, maar soms ook een beetje eng: de leerlingen zijn enthousiast over de sekslessen op de Kolom, vertellen ze tegen NOS Stories.

'De lessen zijn leuk, maar soms ook een beetje apart'

De jongste leerlingen zijn 12 jaar oud en dus wordt het voorzichtig opgebouwd, zegt Laaroussi: "In het eerste jaar beginnen we met lessen over het menselijk lichaam en persoonlijke verzorging. Dat bouwen we op totdat we een leuke band hebben met elkaar: de kinderen onderling, en met de docenten. Dan hebben we een vertrouwensband, waardoor je daarna ook veel meer met de kinderen in gesprek kunt gaan. En zij voelen zich vrijer om het een en ander met elkaar te delen."

Later deze week krijgen ook de andere prijswinnaars hun Lang Leve de Liefde Award. Dinsdag De Hoge Brug, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Rotterdam, woensdag de vrije school Rudolf Steiner College in Haarlem en op vrijdag mbo-school Aventus in Apeldoorn.

STER reclame