Opperste concentratie bij rekenwonder Wim Bouman Martijn van der Zande / NOS

De 80-jarige Willem Bouman heeft er een wereldrecord hoofdrekenen bij. Hij heeft als eerste persoon ooit tien getallen van vijf cijfers uitgeschreven als de som van vier kwadraten. "Daar ben ik natuurlijk toch een beetje trots op, op mijn oude dag", zei Bouman na afloop van zijn recordpoging.

Het ging om het maken van tien sommen zoals deze: 53820 = 230² + 30² + 4² + 2². Aan de recordpoging was geen tijdslimiet verbonden, want "van alle dingen die je doet, is de hoeveelheid tijd die je er aan besteedt het minst belangrijk", aldus Bouman vrijdag in De Wereld Draait Door.

Verslaggever Martijn van der Zande zag Bouman vandaag aan het werk tijdens het vestigen van zijn record op de TU Eindhoven. Hij deed twee sets van tien sommen, maar in de eerste zat een fout. "Dan voel je je natuurlijk toch geflest", zei Bouman. Hij ontwikkelde een speciaal controlemechanisme voor zichzelf, "maar dat heeft dan toch een keer gefaald."

Bij de tweede set gingen wel alle tien de sommen goed en volgens Van der Zande gebeurde dat ook nog eens "in een razend tempo, in 4 minuten en 51 seconden".

Bouman is al vanaf zijn twaalfde jaar bezig met kwadraten en priemgetallen. "Hoofdrekenen is leuk!", staat er met grote letters op zijn website.

Ook op zijn werk - Bouman verkocht vrachtwagenbanden - had hij voordeel van zijn grote rekentalent. "Want voor elke luchtband geldt dat hij de vracht moet dragen die er opgelegd wordt bij de snelheid die het voertuig rijden kan. Het berekenen van die asbelasting, dat was voor mij heerlijk werk."

STER reclame