Reuters

Schiphol heeft nog altijd last van de harde wind. Tot nu toe zijn vandaag meer dan 220 vluchten van en naar de luchthaven geannuleerd. Dat is ongeveer een zesde van het totaal. Gisteren gingen ook al 240 vluchten niet door.

"Er staat nog steeds een flinke wind en dat betekent dat onze baancapaciteit omlaag gaat", legt een woordvoerder uit. "Er zijn minder start- en landingsbanen in gebruik dan normaal."

Europese vluchten

Uiteindelijk bepalen de luchtvaartmaatschappijen zelf welke vluchten ze schrappen. Vaak kiezen ze voor Europese vluchten. "Veel mensen zitten nog thuis op het moment dat ze horen dat hun vlucht niet doorgaat", vertelt de Schiphol-woordvoerder. "Daardoor is het ook niet zo druk in onze terminal."

Een toestel van Air Europa deed gisteren enkele mislukte landingspogingen op Schiphol, maar moest uiteindelijk terugkeren naar Madrid:

Angstige momenten bij landingspoging op Schiphol van Air Europa

KLM heeft vandaag tot nu toe 75 retourvluchten geannuleerd, allemaal binnen Europa. De intercontinentale vluchten gaan gewoon door, zegt een woordvoerder. "Europese retourvluchten hebben de minste impact op ons netwerk. En ze zijn makkelijker om te boeken, omdat ze in het algemeen vaker gaan."

Transavia heeft vandaag twaalf vluchten geannuleerd op zowel Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. "Gisteren werden vier vluchten geannuleerd en die moeten we inlopen. Met de vertragingen van vandaag begint het te stapelen", zegt een woordvoerder.

Ook is het nu op een aantal andere plaatsen in Europa slecht weer. "Zoals in Innsbruck en Salzburg in Oostenrijk, daar hebben ze nu wat wij gisteren hadden, dus daar kunnen we niet op vliegen." Transavia verwacht ook morgen nog hinder van Ciara. "Daarna wordt het hopelijk weer beter weer."

Stormschade

Het KNMI waarschuwt vanmiddag opnieuw voor zware windstoten, vooral in de kustprovincies. Vanavond trekt de wind ook in het binnenland weer aan.

Storm Ciara, die gisteren over ons land trok, leidde niet tot grote maatschappelijke problemen, maar veroorzaakte wel op veel plekken schade. De brandweer heeft ruim 5000 meldingen gekregen van bijvoorbeeld omgewaaide bomen, losgeraakte stukken dak en ondergelopen huizen door wateroverlast.

Hulpdiensten waren gisteravond op veel plekken in de weer om de stormschade te herstellen:

In de avond vooral schade in binnenland door Ciara

Het Verbond van Verzekeraars komt morgen met een eerste inschatting van de totale schade. Bij Interpolis waren tot vanochtend ongeveer 700 schademeldingen binnengekomen.

STER reclame