Henk Grol en Roy Meyer
NOS Sport

Grol voert olympische strijd met Meyer op: 'Ik oud en versleten?'

De Nederlandse judobond zal deze week de eerste aanwijsplekken bekendmaken voor de Olympisch Spelen. De meest besproken keuze, die tussen de zwaargewichten Henk Grol en Roy Meyer, zal pas begin mei na de EK worden gemaakt.

"Ze zeggen allemaal dat ik te oud en versleten ben. Oordeel zelf maar", zei de 34-jarige Grol zondag met een grijns op zijn gezicht na het winnen van het prestigieuze grandslamtoernooi van Parijs. "Het gaat mij maar om één ding: op mijn vierde Spelen mijn derde olympische medaille halen."

Grol nu direct achter Meyer op wereldranglijst

Meyer werd zevende in Parijs, waardoor Grol hem op de wereldranglijst tot op één plek is genaderd. Het verschil tussen de Nederlanders, die vijfde en zesde staan, is qua resultaten te verwaarlozen. Als dat zo blijft, bepaalt een selectiecommissie wie er naar Tokio gaat.

Per gewichtsklasse mag er maar één judoka naar de Spelen. Grol deed al drie keer mee in de klasse tot honderd kilogram. In 2008 en 2012 pakte hij brons, maar 2016 werd een deceptie. Ook Meyer werd in 2016 - op zijn enige Spelen - voortijdig uitgeschakeld bij de zwaargewichten.

Bekijk in de videocarrousel hieronder interviews met Henk Grol en Roy Meyer na het grandslamtoernooi van Parijs.

Voor de fysiek kwetsbare Grol is het nu zaak te doseren. "Ik laat hier zien dat ik in een olympisch jaar bij de absolute wereldtop hoor. Als ik mijn lichaam heel hou, kom ik continu op het podium."

Van Meyer, die derde werd bij de WK en het grandslamtoernooi van Abu Dhabi won, is hij echter nog niet af. "Ik ben aan het groeien, dus ik maak me geen zorgen. Uiteindelijk gaat de beste en ik heb er volledig vertrouwen in dat ik dat ben."

Nog drie meetmomenten

Er zijn nog drie meetmomenten: de grandslams in Düsseldorf en Jekaterinenburg en de EK in Praag. Bondscoach Maarten Arens houdt zich daarom op de vlakte: "We hebben nog een aantal toernooien te gaan. Je weet nooit hoe het loopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl