Bong Joon-ho, regisseur Parasite
NOS Nieuws

Wekdienst 10/2: Parasite grote winnaar Oscars en onstuimige ochtendspits

Goedemorgen!
Storm Ciara kan nog wat invloed hebben op de ochtendspits, het Romeinse badhuis in Heerlen blijkt ouder dan gedacht en de laatste pro-formazitting in de zaak-Nicky Verstappen wordt gehouden.

Vanochtend vallen nog een paar forse buien. Daarna wordt het tijdelijk droger. In de avond volgen weer stevige buien met kans op hagel en onweer. Het wordt een graad of acht en er waait een vrij krachtige tot stormachtige westelijke wind. Na vandaag blijft het wisselvallig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De ochtendspits kan nog wat last hebben van de naweeën van storm Ciara, al verwachten Rijkswaterstaat en de NS geen grote problemen.
  • Voor de laatste keer wordt er een pro-formazitting gehouden over de zaak-Nicky Verstappen. De inhoudelijke behandeling van de aanklacht tegen Jos B. volgt in mei.
  • In Amsterdam worden vanavond de Edison-popprijzen uitgereikt. Onder anderen Maan, Marco Borsato, Armin van Buuren zijn genomineerd.

Wat heb je gemist?

Parasite is de grote verrassing bij de Oscars. De Zuid-Koreaanse film heeft als eerste niet-Engelstalige film de Oscar voor Beste Film gewonnen. De film viel nog drie keer in de prijzen. De tweede verrassing bij de belangrijkste filmprijzen was Brad Pitt. Hij won zijn eerste Oscar als acteur, voor zijn bijrol als stuntman in het drama Once upon a time in Hollywood.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft ervoor gezorgd dat een kritisch inspectierapport over het beleid voor ruimtelijke ordening niet werd gepubliceerd. Een samenvatting van het rapport zou zijn verdraaid onder druk van ambtenaren op het ministerie.
  • In 2017 werd Ralf Meinema met extreem geweld doodgeslagen. Hij werd gevonden in de kofferbak van een auto vlak bij Klazienaveen. De moord is nooit opgelost. Zijn ouders hebben nu de beloning verhoogd tot 100.000 euro voor de gouden tip.

En dan nog even dit:

Het Romeinse badhuis in Heerlen blijkt een eeuw ouder te zijn dan gedacht en is daarmee het oudste gebouw van Nederland. Dat is de uitkomst van internationaal onderzoek naar de ruïne in het Thermenmuseum van de stad.

Een onderzoeker aan het werk in Heerlen

Volgens de onderzoekers was de nederzetting Coriovallum, zoals Heerlen destijd heette, ook veel groter en belangrijker dan eerst gedacht. Het was de eerste keer dat er zo uitgebreid onderzoek werd gedaan naar de ruïne, die halverwege de vorige eeuw werd gevonden toen een boer met zijn ploeg achter een Romeinse zuil bleef haken.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl