NOS Helen Kret

De VVD in de Tweede Kamer wil dat in het hoger onderwijs veel meer colleges ook op afstand zijn te volgen. Door het aanbod 'digitaal' te maken, kunnen veel meer mensen profiteren van de kennis van topdocenten op universiteiten en hogescholen, zegt Kamerlid Dennis Wiersma van de regeringspartij.

Hij vindt dat zo veel mogelijk colleges online gratis beschikbaar moeten komen voor iedereen. De VVD denkt dat mensen dan makkelijker van tevoren kunnen beoordelen of een bepaalde studie voor hen geschikt is. Bijkomend voordeel van 'digitaal onderwijs' is dat een studie ook makkelijker kan worden gecombineerd met een baan of zorgtaken, vindt de VVD.

Opdracht aan universiteiten en hogescholen

Wiersma benadrukt dat er altijd ook klassikaal onderwijs zal blijven, dat het contact tussen docent en student belangrijk is en dat het ene college zich beter voor leent om op afstand te volgen dan het andere. Maar hij ziet zijn voorstel ook als een opdracht aan universiteiten en hogescholen om meer mensen te bereiken.

Volgens de VVD kan het collegegeld omlaag als het online-aanbod veel groter wordt.

Tweede studie

De partij stelt verder voor om mensen die zijn afgestudeerd een soort digitaal abonnement te geven bij hun vroegere onderwijsinstelling. Op die manier kunnen ze zonder extra kosten toegang houden tot allerlei gegevens en bijblijven in hun vak.

De afgestudeerden zouden ook een tweede studie kunnen doen, zonder daar collegegeld voor te betalen. In het plan van de VVD zou het alleen geld kosten als ze voor hun tweede studie tentamens afleggen of begeleiding nodig hebben.

De Tweede Kamer praat vandaag over het hoger onderwijs. Andere partijen, zoals CDA, PvdA, SP en PVV, reageerden in het debat kritisch op het plan van de VVD. Zo wordt gevreesd voor het voortbestaan van het commerciële thuisonderwijs-instellingen, zoals de LOI. "U wilt wat binnen de poorten van de universiteit wordt gegeven, gratis beschikbaar stellen", aldus CDA-Kamerlid Van der Molen. De PvdA is tegen, omdat bij internet-studeren de noodzakelijke persoonlijke begeleiding ontbreekt.

Ook minister Van Engelshoven ziet weinig in het VVD-plan, onder meer omdat het geven van goed digitaal onderwijs moeilijk is en geld kost.

STER reclame