De gekantelde vrachtwagen bij Veenendaal Persbureau Heitink

In een groot deel van het land is de overlast door de harde wind voorlopig voorbij. Sinds 11.00 uur geldt code geel alleen nog in de kustprovincies. In het binnenland waarschuwt het KNMI pas weer voor vanavond voor zware windstoten.

Vanwege de hoge waterstanden worden de Oosterscheldekering in Zeeland en de Haringvlietsluizen in Zuid-Holland gesloten. Ook de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is dicht vanwege een combinatie van storm op zee, springtij en hoge waterstanden in de rivieren.

Gekantelde vrachtwagens

Hoewel geen code geel meer gold, is aan het begin van de middag op de A12 bij Veenendaal een vrachtwagen gekanteld. De snelweg is in de richting van Utrecht helemaal afgesloten. Rijkswaterstaat adviseert bestuurders om via Apeldoorn om te rijden.

Vanochtend was ook een vrachtwagen gekanteld op de Moerdijkbrug. Daardoor was de A16 van Rotterdam naar Breda urenlang helemaal dicht. De vrachtwagen wordt vanmiddag geborgen.

Vrachtwagen gekanteld op Moerdijkbrug

De staart van storm Ciara leidde tot een drukke ochtendspits. Op het hoogtepunt stond er ongeveer 700 kilometer file. Dat is drukker dan gemiddeld, zegt de ANWB, "maar het komt niet in de top-10 van drukste ochtendspitsen van afgelopen jaar".

Bovenleiding geraakt

Bij Baambrugge is vanochtend een bovenleiding van het spoor beschadigd geraakt. Er rijden wel weer intercity's, maar op de trajecten Amsterdam-Utrecht en Amsterdam-Gouda rijden tot morgenmiddag geen sprinters. De NS zet bussen in.

NOS

Ook Schiphol heeft last van de harde wind. Zeker 220 vluchten zijn geschrapt, meldt NH Nieuws. Gisteren werden bij de luchthaven al 240 vluchten geannuleerd. De veerdienst naar Ameland was vanwege de zeer hoge waterstand enige tijd stilgelegd.

Schademeldingen

Interpolis heeft tot vanochtend ongeveer 700 meldingen gekregen van schade door de storm Ciara. De verzekeraar verwacht dat het aantal nog oploopt. "Men gaat meestal niet tijdens de storm naar buiten, en vaak een dag later wordt de schade opgemaakt", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat we veel zien en horen is stormschade aan huizen, maar ook omgewaaide bomen en takken of dakpannen die op auto's vallen."

Het Verbond van Verzekeraars komt pas morgen met een eerste inschatting van de totale schade. De branche-organisatie wil eerst de harde wind van vanavond afwachten.

STER reclame