Frenkie de Jong juicht na zijn mooie 1-0 tegen Betis

Prachtgoal De Jong helpt Barcelona na hete strijd aan zege op Real Betis

FC Barcelona heeft de aansluiting weten te houden met koploper Real Madrid door een zeer levendige uitwedstrijd van Real Betis te winnen: 3-2. Frenkie de Jong nam het eerste Catalaanse doelpunt voor zijn rekening.

En dat was een fraaie. De middenvelder dook na tien minuten spelen met een vernuftige loopactie alleen voor het doel op en werd met een wippertje goed bediend door Lionel Messi. De Jong nam de bal aan op zijn borst en schoot raak.

Knuffels van assistgever Lionel Messi voor Frenkie de Jong

Drie minuten eerder had Sergio Canales de thuisploeg met een strafschop op voorsprong gezet na een handsbal van Clément Lenglet. Betis dacht met een voorsprong de rust in te gaan - Nabil Fekir rondde een counter na een fout van Arturo Vidal op het middenveld goed af - maar daar stak Sergio Busquets een stokje voor.

De andere controlerende middenvelder van Barcelona toonde zich zowaar een koele afmaker door een voorzet van Messi snel tot doelpunt te promoveren.

De tweede helft mondde uit in een heerlijke strijd tussen twee ploegen die de overwinning wilden pakken. Twintig minuten voor tijd kopte Lenglet de eindstand op het bord na opnieuw een voorzet van Messi, zijn derde assist van het duel.

Met drie assists is Lionel Messi weer goud waard voor Barça

Vervolgens verloren beide ploegen in de verhitte strijd deels het hoofd. Doelpuntenmaker Fekir maakte een charge, kreeg geel en protesteerde daarover bij de arbitrage, wat hem direct op zijn tweede gele kaart kwam te staan. Kort daarna kon ook de andere doelpuntenmaker, Lenglet, inrukken met zijn tweede gele kaart.

Barcelona kijkt nu nog tegen een achterstand van drie punten op aartsrivaal Real aan. Op 1 maart ontmoeten beide grootmachten elkaar in Madrid.

Koploper Real foutloos

Real Madrid wist eerder op de dag, drie dagen na de bekernederlaag tegen Real Sociedad, de draad in de competitie op te pakken met een overwinning. De koploper won met 4-1 bij Osasuna.

Sergio Ramos viert zijn goal

De start in Pamplona was zwak. Het was niet de vraag of maar wanneer Osasuna op voorsprong zou komen. Na een kwartier vol missers vond Unai García op aangeven van Rubén García met een knappe vallende kopbal het net.

Nog voor de rust had Real de schade echter alweer gerepareerd: Isco scoorde na een gekraakt schot van Gareth Bale en Sergio Ramos kopte raak na een kopbalassist van Casemiro.

Na de rust hield Real, dat zijn vijfde competitiezege op rij boekte, het duel onder controle. In het slot liep het via invaller Lukas Vázquez en Luka Jovic (knal) uit naar 4-1. Real heeft nu zes punten voorsprong op nummer twee FC Barcelona, dat zondag om 21.00 uur op bezoek gaat bij Real Betis.

Isak bezorgt Sociedad winst in Baskische derby

Drie dagen na zijn glansrol met twee goals tegen Real in de Copa del Rey was de Zweedse spits Alexander Isak weer belangrijk voor Real Sociedad. De 20-jarige aanvaller, die vorig seizoen op huurbasis voor Willem II speelde, maakte als invaller de winnende goal in de Baskische derby tegen Athletic Club: 2-1.

Alexander Isak viert zijn goal

Portu zette de thuisclub in de 65ste minuut op voorsprong in San Sebastián en Iñaki Williams, die Athletic donderdag aan de bekerzege op FC Barcelona hiep, maakte gelijk. In de 83ste minuut hielp Isak Sociedad aan de winst.