Jonge Van 't Wout verrast met WB-brons op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Melle van 't Wout heeft voor het eerst in zijn loopbaan een wereldbekermedaille veroverd. De 19-jarige shorttracker hield in Dresden brons over aan zijn optreden op de 500 meter. Het goud was een prooi voor de Canadees Steven Dubois, voor Shaolin Sandor Liu uit Hongarije.

Ook de aflossingsploeg reed zich in Duitsland naar het podium. Achter Zuid-Korea, dat een klasse apart was in de finale, en Rusland eindigde Oranje als derde.

Kansloze positie

Van 't Wout had op de 500 meter over geluk niet te klagen, al viel er weinig af te dingen op de wijze waarop hij zich in de kwartfinales naar de tweede plaats knokte. Hij verraste in de laatste bocht zijn Russische rivaal Daniil Eybog binnendoor en drukte zijn schaats net iets eerder over de meet.

In de halve finales moest hij drie man laten gaan en kwam hij op een kansloze positie terecht, maar Kim Dag-yeom reed Dubois onderuit en werd gediskwalificeerd. Van 't Wout schoof op naar de tweede plaats en mocht zich voor het eerst opmaken voor een wereldbekerfinale.

Van 't Wout: 'Niet normaal, was al heel mooi dat ik door was'

In de eindstrijd kwam Van 't Wout als vierde over de finish. Hwang Dae-heon liep echter tegen een straf op en dus won Van 't Wout voor het eerst een medaille in de wereldbeker.

Emons komt tekort op 1.500 meter

Op de 1.500 meter dacht Friso Emons zich voor de finale te plaatsen. Hij slaagde er in de halve eindstrijd in Charles Hamelin te passeren en naar de tweede plaats op te rukken, maar hij werd op zijn beurt in de slotfase weer ingehaald Denis Ajrapetjan.

Zijn snelle tijd had hem nog verder kunnen helpen, maar een penalty deed ook die hoop vervliegen.

Brons voor aflossingsploeg

Toch viel er nog een tweede Nederlands succes te noteren in Duitsland, want de aflossingsploeg wist beslag te leggen op het brons. Na twee vierde plaatsen eerder dit seizoen eindigde Oranje als derde achter het superieure Zuid-Korea en Rusland.

Wereldbekerbrons op aflossing voor shorttrackers Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Naast Van 't Wout kwamen Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Sven Roes, die zaterdag verraste met een zilveren plak op de 1.500 meter, in actie. Het goud was redelijk snel uit zicht, waarna Oranje in een mooi gevecht met Rusland om het zilver streed. Uiteindelijk hadden de Russen iets meer over.

Park Ji-won was een dag na zijn zege op de 1.000 meter ook beste op de 1.500 meter. De Zuid-Koreaan verwees de Rus Semjon Jelistratove naar de tweede en de Hongaar John-Henry Krueger naar de derde plaats.

Bondscoach Otter geniet van de nieuwkomers

STER reclame