Schulting knokt zich naar wereldbekerzege in Dresden

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerstrijd in Dresden de tweede 1.500 meter van het weekeinde gewonnen. Zaterdag had ze de eerste laten schieten, maar een dag later knokte ze zich naar haar vierde zege (en tweede op de 1.500 meter) van het wereldbekerseizoen.

Voor Lara van Ruijven was op de 500 meter brons weggelegd. Op die afstand toonde de Canadese Kim Boutin zich al voor de vijfde keer dit wereldbekerseizoen ongenaakbaar. De dag eindigde voor de Nederlandse vrouwen met goud op de aflossing.

Ook klassementsleidster

Schulting had in de halve finales van de 1.500 meter na een spannende inhaalrace aan de tweede plaats genoeg om de eindstrijd te bereiken en nam daarin vier ronden voor het eind de leiding. De Europees kampioene voerde het tempo flink op, maar bleef de hete adem van Kim Ji-yoo, die haar gisteren op de 1.000 meter al dwars zat, in haar nek voelen.

Schulting: 'Ik reed alerter dan gisteren: twee keer goud'

Schulting moest alle zeilen bijzetten om de Zuid-Koreaanse achter zich te houden. Kim sneed zichzelf uiteindelijk echter in de vingers door onderuit te gaan. Dat overkwam ook de als zesde finishende Chinese Han Yu Tong, die tot vandaag het wereldbekerklassement aanvoerde, maar de koppositie kwijtraakte aan Schulting.

Achter de Nederlandse greep de Russische Sofia Prosvirnova zilver en de Française Tifany Huot-Marchand brons. Selma Poutsma schaatste in de B-finale naar de derde plaats. Gioya Lancee bleef in de kwartfinales achter; ze finishte daarin als zevende.

Van Ruijven derde op 500 meter

Van Ruijven onderscheidde zich op de 500 meter. Na ritzeges in de kwart- en halve finales kwam ze in de eindstrijd als derde uit de startblokken, mede doordat Choi Min-jeong slecht op gang kwam en meteen een gaatje moest toestaan. De Zuid-Koreaanse wist nog wel in het kielzog van Van Ruijven te komen, maar er ook voorbij komen zat er geen moment in.

Van Ruijven pakt brons bij wereldbekerwedstrijd Dresden

Op haar beurt kon wereldkampioene Van Ruijven, die bij de opening van het wereldbekerseizoen in Salt Lake City ook brons voor zich had opgeëist, de beide voor haar schaatsende rijdsters niet bedreigen. Boutin reed van start tot finish voorop, gevolgd door Qu Chunyu uit China.

Ook goud aflossingsploeg

Daarmee was het nog niet over met het succes voor de Oranje-équipe. Ook de aflossingsploeg veroverde een gouden medaille. Schulting en Van Ruijven bleven samen met Yara van Kerkhof en Rianne de Vries in de finale China en Japan voor.

Oranje-kwartet blijft concurrentie voor op aflossing Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse formatie, die een jaar geleden in Turijn voor het laatst een wereldbekerzege had geboekt, reed een foutloze race. China knokte zich na een valpartij nog knap terug, maar kon het Schulting c.s. niet meer lastig maken. Zuid-Korea had zich na een val wel in een kansloze positie gemanoeuvreerd.

Bondscoach Otter geniet van de nieuwkomers

STER reclame