Natuur en Milieu: word flexitariër

tijd van publicatie Aangepast

Door redacteur Aalt van 't Veen

We eten per persoon per jaar ongeveer 45 kilo vlees. Dat is te veel, vindt stichting Natuur en Milieu en daarom is vanaf vandaag de website www.flexitarier.nl in de lucht. Op de site staan 400 alternatieven voor het dagelijkse stukje vlees.

Natuur en Milieu heeft onderzoek laten doen naar het eetgedrag van consumenten. Daaruit blijkt dat 83 procent van de Nederlanders eenmaal in de week kiest voor een vleesloze maaltijd. Verder is 4 procent vegetariër en 13 procent eet dagelijks vlees.

Echt veranderen wil ons eetpatroon niet, de consumptie van vlees varieert al jaren nauwelijks. Want al eten we soms een dag geen vlees, de andere dagen komt er juist een groter stukje op tafel.

Recepten

Sijes Akkerman van Natuur en Milieu: "De meeste consumenten hebben ingesleten gewoonten en bovendien zijn de alternatieven vaak wat duurder en niet altijd even lekker. Daarom hebben we deze campagne gelanceerd. Op de site presenteren we alternatieven voor vlees met tips en recepten. Ons ideaal is dat we per persoon 10 kilo vlees per jaar minder gaan eten."

Akkerman vindt dat de westerse consument echt minder vlees moet gaan eten. "De consumptie van één kilo rundvlees veroorzaakt de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en gebruikt evenveel grond als een flinke achtertuin."

Hart- en vaatziekten

Wereldwijd draagt de veehouderij voor 30 procent bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten, zegt Akkerman. "Daarom is het belangrijk dat we vaker kiezen voor duurzame, plantaardige alternatieven. Dat is goed voor de natuur en het milieu, maar ook voor het welzijn van dieren en de gezondheid van mensen. Mannen hebben bijvoorbeeld 70 procent meer kans op hart- en vaatziekten bij verhoogde consumptie van rood vlees."

Nu kiest de consument vaak voor vis, kaas of een ei als alternatief voor vlees. Dat gaat volgens Natuur en Milieu de goede kant op, maar nog beter zou een keuze voor plantaardige producten zijn. Flexitarier worden dus. Een flexitariër volgt in hoofdzaak een vegetarisch dieet, maar eet incidenteel vlees en/of vis.

STER Reclame