Kramer na test in Calgary: 'Wereldkampioen én wereldrecord 5 km kan'

Het was een vreemde gewaarwording op de schaatsbaan in Calgary: Sven Kramer in de B-groep van een wereldbekerwedstrijd op de vijf kilometer. De primeur voor de Fries eindigde al na drie kilometer. Toen zat hij wel drie seconden onder het schema van het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen (6.01,86).

"Ik heb geprobeerd de snelheid te rijden die volgende week bij de WK afstanden in het hooggelegen Salt Lake City nodig is om de vijf kilometer te winnen", zei de 33-jarige Fries na zijn geslaagde 'test'.

Heel blijven

Kramer heeft op de vijf kilometer alles al gewonnen en bereikt, maar zaterdag waren alle ingrediënten aanwezig om de race voortijdig te beëindigen en pas op de plaats te maken. "Ik heb een moeilijk voorseizoen gehad", zei hij over de afgelopen periode. "En ik ben heel blij hoe ik er nu voorsta. Ik wil graag heel blijven", keek hij vooruit naar de wereldtitelstrijd.

Kramer werd aan het einde van de zomer tijdens een trainingskamp in Inzell aangereden, waarna zijn altijd sluimerende rugproblemen weer opspeelden. Na slecht verlopen wereldbekerwedstrijden in Minsk, half november, werkte hij aan zijn herstel. Bij de NK afstanden eind december eindigde hij als tweede op de 5.000 meter achter ploeggenoot Patrick Roest.

In Calgary moest Kramer in de B-groep starten. En dat kwam hem eigenlijk goed uit. Al waren er veel gefronste wenkbrauwen op de tribune toen hij na drie kilometer zijn race op de vijf kilometer afkapte. Zijn begeleiding had hij vijf minuten voor de race ingelicht over zijn bedoelingen.

"Alle ingrediënten om dit te doen waren vandaag aanwezig", zei hij na afloop met een sluw lachje. "Je rijdt in de B-groep, iedereen was al geweest, het is niet live op televisie. Dan maakt het toch ook niet uit", luidde de verklaring van de schaatser. "In de A-groep was ik doorgereden. Dan kun je dit niet maken."

Belangrijker was echter dat Kramer de race in Calgary als test zag voor de WK afstanden. Op de vraag of hij het niet erg vond om in de B-groep te starten, zei hij: "Zo'n wedstrijd als deze hier rijden, vijf dagen voor de WK afstanden, vind ik minder erg dan voor een vol Thialf rijden. Natuurlijk wil je graag een goede wedstrijd rijden. Dat heb ik gedaan, alleen wat korter."

Wereldrecordschema

Op het moment dat Kramer er de brui aan gaf, had hij een voorsprong van drie seconden opgebouwd op het schema van het wereldrecord op de 5.000 meter van Ted-Jan Bloemen. De tijd van Kramer op de drie kilometer (3.36,16) lag ruim een seconde onder zijn officiële persoonlijk record op de afstand.

"Een drie kilometer is heel wat anders dan een vijf kilometer", wilde Kramer niet al te snelle conclusies trekken. Als je zijn optreden zou doortrekken naar de 5.000 meter, zou de eindtijd een mooie zijn. "Dan kom je uit op een wereldrecordtijd", grinnikte hij zelf.

Is Kramer daar volgende week op het supersnelle ijs van Salt Lake City nog toe in staat, is dan de volgende vraag. Kan de ervaren Fries echt stunten met de wereldtitel en een wereldrecord? Kramer: "Als ik het gevoel zou hebben dat ik dat niet meer zou kunnen, dan zou ik hier nu niet staan."

STER reclame