Een Afghaanse patrouille
NOS Nieuws

Man in Afghaans legeruniform schiet twee Amerikaanse militairen dood

In het oosten van Afghanistan zijn twee Amerikaanse militairen doodgeschoten door een man in een Afghaans legeruniform. De man opende met een machinegeweer het vuur op de Amerikanen. Zes militaren raakten gewond.

Of de schutter ook echt een militair van het Afghaanse leger was, is onduidelijk. "We zijn nog bezig met het verzamelen van informatie, we weten nog niets over het motief", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Afghanistan in een persbericht.

Volgens Amerikaanse media kan er sprake zijn geweest was van een infiltrant onder de Afghaanse troepen, mogelijk van een terreurbeweging, die het vuur op Amerikanen opende. Zo'n zogenoemde 'green-on-blue'-aanval is iets waar Amerikanen in het verleden geregeld mee werden geconfronteerd in Afghanistan.

Onderhandelingen met Taliban

Gisteren meldde de Amerikaanse krant The New York Times op basis van anonieme bronnen dat bij het incident zeker elf militairen om het leven waren gekomen; vijf of zes aan Amerikaanse kant en zes aan Afghaanse kant.

Maar volgens officiële Amerikaanse cijfers ligt het aantal slachtoffers dus beduidend lager. Daarnaast melden de Amerikanen niets over Afghaanse slachtoffers.

Het incident komt op een gevoelig moment. De VS onderhandelt al maanden met de Taliban over vrede. Dat moet uiteindelijk leiden tot terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De VS wil dan wel dat de Taliban beloven om het geweld in Afghanistan te verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl