AFP

De Thaise militair die zeker 27 mensen doodschoot is door ordetroepen uitgeschakeld. Dat meldt de gezondheidsminister van Thailand.

Volgens de Thaise premier Prayuth Chan-ocha was de aanslagpleger boos vanwege een ruzie over de verkoop van een stuk grond. Hij zou zich benadeeld hebben gevoeld.

De man had zich na de aanval, waarbij ook 57 gewonden vielen, verschanst in de kelder van een winkelcentrum in de stad Nakhon Ratchasima. Thaise politie- en legereenheden hadden moeite de man uit te schakelen. Bij een van de mislukte pogingen om de urenlange patstelling te doorbreken kwam een agent om het leven.

Volgens Thaise media was de moeder van de militair naar het winkelcentrum gehaald om hem te bewegen zich over te geven.

Een jongen hoorde gisteren voor het laatst iets van zijn vriend, die vermoedelijk in de ruimte zat waar agenten en de schutter met elkaar vochten:

'Mijn vriend zat denk ik in de ruimte waar agenten en de schutter vochten'

De soldaat stormde gisteren, gekleed in het zwart en met een masker op, eerst met een zwaar machinegeweer een legerbasis op waar hij zijn commandant doodschoot en het vuur opende op twee anderen.

Vervolgens reed hij al schietend in een gestolen legervoertuig naar het winkelcentrum. Daar schoot hij nog meer mensen dood. Hij verschanste zich daarna in het gebouw waar het rond die tijd druk was; veel Thai hebben een lang weekeinde vanwege een boeddhistische feestdag.

Op beelden is te zien dat honderden mensen het complex ontvluchten:

Paniek in Thais winkelcentrum nadat militair vuur opent

Eerder waren er berichten dat de dader de aanslag had gestreamd op Facebook Live. Het socialemediabedrijf zegt dat het daar geen bewijs voor heeft gevonden. De Facebookpagina van de man is uit de lucht gehaald en het account verwijderd. "We werken de klok rond om alle content van deze aanval die onze regels overtreedt te verwijderen", staat in een verklaring van Facebook.

STER reclame