De Ierse premier en partijleider van Fine Gael bracht vanmiddag in Dublin zijn stem uit AFP

Ierland lijkt bij de verkiezingen drie partijen te krijgen die even groot zijn. In de exitpoll staat Fine Gael van premier Varadkar op 22,4 procent van de stemmen. Sinn Fein, de voormalige politieke tak van terreurgroep IRA, staat op 22,3 procent en de conservatieven van Fianna Fáil op 22,2 procent.

Op basis van de exitpoll boekt met name Sinn Fein een grote winst. De partij haalde bij de vorige verkiezingen ongeveer de helft van de stemmen van Fine Gael. Varadkars partij stond gisteren in de peilingen nog op een derde plek. Het tellen van de stemmen begint morgenvroeg om 10.00 uur. De eerste resultaten volgen dan 's middags.

Een politiek verslaggever van de Ierse publieke omroep RTÉ verwacht dat de formatie erg moeizaam zal verlopen. Partijleider McDonald van Sinn Fein wil in eventuele coalitiebesprekingen aandringen op een referendum over een verenigd Ierland, maar Varadkar ziet dat absoluut niet zitten.

De christendemocraten van Fine Gael en Fianna Fáil domineren de Ierse politiek sinds de onafhankelijkheid van het land in 1921. De partijen zijn huiverig om samen te werken met Sinn Fein vanwege het IRA-verleden.

STER reclame