Roest nipt sneller dan Bloemen op 5.000 meter

Patrick Roest heeft de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary op zijn naam geschreven. De Europees kampioen reed in 6.07,40 naar de winnende tijd en hield daarmee Ted-Jan Bloemen nipt achter zich.

In de slotrit reed Roest een race om door een ringetje te halen. Met een volmaakt vlakke rit en de wil om per se te winnen, dook hij 0,02 seconde onder de tijd van Bloemen en bezorgde Nederland de eerste en enige wereldbekeroverwinning van het weekend.

Toch was Roest niet echt blij met zijn optreden in Calgary. "Het was een vlakke race, maar ik ben niet tevreden. Het moet volgende week echt beter. Het moet sneller, en de rondetijden kwamen niet zo makkelijk als ik zou willen", analyseerde de winnaar.

Bekijk hieronder het interview met Patrick Roest:

Roest: 'Een vlakke race, maar ik ben niet tevreden'

Wereldrecordhouder Bloemen zocht dit seizoen lang naar zijn vorm, maar lijkt hem een week voor de WK afstanden echt gevonden te hebben. Bloemen, die sinds 2014 voor Canada rijdt, klokte 6.07,42 en kwam juichend over de finish.

"Ik ben heel erg gegroeid in het seizoen. Nu valt alles een beetje op z'n plek", zei Bloemen na zijn race. "Ik sta heel erg dicht bij de gast die dit seizoen de vijf kilometer heeft gedomineerd. Dat geeft aan dat ik helemaal terug ben."

Bloemen na zilver op 5.000 meter: 'Dit geeft aan dat ik helemaal terug ben'

Kramer stopt na 3 kilometer in de B-groep

Veel schaatsers leken moeite te hebben met de warmte in de Canadese hal, waardoor zij in de laatste rondes instortten. Zo ook Jorrit Bergsma, die met 6.13,95 slechts de zesde tijd reed.

Sven Kramer, de houder van het baanrecord in Calgary (6.03,32) reed zijn 5.000 meter vannacht in de B-groep, net als Douwe de Vries en Marcel Bosker. Kramer stopte na 3.000 meter, De Vries won de afstand in 6.08,49.

Koelizjnikov deelt tik uit op 1.000 meter

Op de 1.000 meter deelde Pavel Koelizjnikov een week voor de WK afstanden een flinke tik uit aan de Nederlandse concurrentie op de 1.000 meter. De Rus reed in de eerste rit met 1.06,49 meteen het baanrecord van Kjeld Nuis (1.06,51) uit de boeken.

Snelle Koelizjnikov deelt tik uit aan Krol en Nuis op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de ritten daarna kwam niemand aan de tijd van Koelizjnikov. Olympisch kampioen Nuis en Nederlands kampioen Thomas Krol maakten er in een directe confrontatie wel een spannende race van. Beiden reden naar 1.07,01, maar Krol bleek een fractie sneller en pakte het zilver. Nuis moest genoegen nemen met het brons.

'Een halve seconde is veel'

Het gat tussen de snelle Koelizjnikov en Krol en Nuis is, een week voor de WK afstanden in Salt Lake City, een halve seconde.

"Een halve seconde is veel, maar we gaan echt het gat proberen te dichten. Ik geloof dat het mogelijk is", zei Nuis na zijn rit.

Bekijk hieronder de reacties van Kjeld Nuis en Thomas Krol na de 1.000 meter:

Wereldkampioen Kai Verbij ging vrijdag hard onderuit op de 500 meter, en kwam op de 1.000 meter niet verder dan de achtste tijd (1.07,48).

Uitslag 1.000 meter (m)
Uitslag 5.000 meter (m) World Cup Calgary

STER reclame