Takagi maakt indruk op 1.500 meter in Calgary, brons voor Wüst

De tweede dag van de wereldbeker in Calgary is bij de vrouwen gedomineerd door de Japanse schaatssters.

Miho Takagi won de 1.500 meter met een imponerend vlakke race en een uitstekende tijd. Met 1.50,33, de derde tijd ooit gereden, snoepte de Japanse houdster van het wereldrecord (1.49,83) maar liefst 1,3 seconde van het baanrecord af.

Op de 500 meter was Takagi's landgenote Nao Kodaira de snelste.

Brons voor Wüst op 1.500 meter

Olympisch en wereldkampioene Ireen Wüst, die volgende week aast op een wereldrecord bij de WK afstanden in Salt Lake City, moest op de 1.500 meter genoegen nemen met het brons. Met haar tijd (1.51,99) was Wüst ruim anderhalve seconde langzamer dan winnares Takagi.

Wüst bleef ondanks het grote gat met Takagi positief. "Het kan volgende week heel anders zijn. Ik ken mezelf een beetje, ik weet hoe ik naar grote momenten toe kan groeien. Als ik de komende week heel weinig doe, verwacht ik dat de topsnelheid straks makkelijker komt", aldus Wüst.

Bekijk hieronder het hele interview met Ireen Wüst en het gesprek met Dennis van der Gun, die als bondscoach van China Takagi onder zijn hoede heeft:

Het zilver ging naar de Canadese Ivanie Blondin, die met 1.51,76 het 15 jaar oude nationale record van Cindy Klassen uit de boeken schaatste.

Antoinette de Jong dook, net als vrijdag op de 3.000 meter, onder haar persoonlijk record. Met een tijd van 1.53,67 kon ze echter niet om de medailles strijden. De Jong eindigde als zevende. Ook Melissa Wijfje en Joy Beune speelden een bijrol op de 1.500 meter en eindigden als achtste en twaalfde.

Ook Kodaira is in vorm

Ook Nao Kodaira heeft haar goede vorm voor de WK afstanden van volgende week te pakken. De Japanse olympisch kampioene was de snelste op de 500 meter (36,65) en boekte daarmee haar 27ste wereldbekerzege op de kortste afstand.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 500 meter:

Kodaira wint ook de 500 meter in Calgary Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vrijdag was Kodaira ook al de beste op de 1.000 meter.

Het zilver op de 500 meter was voor de Russische Angelina Golikova, die 0,12 seconde trager was dan de Japanse, maar wel een nationaal record reed. Wereldkampioene Vanessa Herzog eindigde als derde (37,08).

Bekijk hieronder de reactie van Nao Kodaira, die nog altijd een aardig woordje Nederlands spreekt:

Kodaira: 'Tevreden, maar volgende week is het belangrijkste'

Letitia de Jong was de beste Nederlandse schaatsster op de 500 meter, maar zij startte in de B-groep.

De Jong reed eerder op de dag in een persoonlijk record (37,36) naar de winst. Daarmee is de sprintster nu de derde Nederlandse ooit op de 500 meter. Alleen Thijsje Oenema (37,06) en Margot Boer (37,28) waren ooit sneller.

Letitia de Jong wint de 500 meter in de B-groep Pro Shots

Sanneke de Neeling was de enige Nederlandse die in de A-groep mocht starten. De 23-jarige schaatsster klokte 37,66 en verbeterde haar persoonlijke toptijd met bijna een halve seconde. De Neeling eindigde met haar tijd als elfde. Juniore Femke Kok, bij de NK afstanden goed voor brons, klokte in de B-groep 37,99.

Jutta Leerdam, de Nederlands kampioene op de 500 meter, ging niet van start. Zij spaart zich voor de WK afstanden van volgende week in Salt Lake City.

Uitslag 500 meter (v) World Cup Calgary
Uitslag 1.500 meter (m) World Cup Calgary

STER reclame