De bijzondere geveltekst aan de Noordmolenstraat Eeva Liukku

De tekst 'Uw adres is Het Wonder', die onlangs door bouwvakkers werd ontdekt op een gevel in Rotterdam, blijft behouden. De gemeente gaat de letters eraf halen, restaureren en weer aanbrengen.

De letters werden onlangs bij toeval ontdekt bij de verbouwing van een vestiging van textielketen Zeeman aan de Noordmolenstraat. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de tekst weer snel zou verdwijnen. Totdat het Stadsarchief Rotterdam de geschiedenis achter 'Uw adres is Het Wonder' blootlegde.

Het blijkt te gaan om een reclameleus van de manufacturenwinkel van Israël Levi de Winter, een Joodse man die net als zijn vrouw en kind in de Tweede Wereldoorlog werd vermoord. Een werkhuis, waar dekens, tricotages, kousen en vitrages zijn vervaardigd.

"De tekst op de winkelpui geeft toegang tot een diepere betekenislaag en is een baken van herinnering en herdenking", schreven het Historisch Genootschap Roterodamum, Stichting Loods 24 en het Joods Kindermonument in een brief aan het stadsbestuur op 28 januari. Zij riepen daarin "met klem" op om de bijzondere gevel te behouden.

De gemeente reageert daar nu op. Maandag worden de planken met de letters weggehaald, meldt RTV Rijnmond. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht gaat ze restaureren. In de tussentijd wordt de gevel wind- en waterbestendig gemaakt. Hierna hangt de gemeente de planken weer terug. Het is onduidelijk wanneer de restauratie klaar zal zijn.

STER reclame