Oranje verliest beslissend dubbel tegen Wit-Rusland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kiki Bertens en Demi Schuurs zijn er niet in geslaagd het beslissende dubbelspel in de Fed Cup-ontmoeting met Wit-Rusland te winnen. Het Nederlandse duo verloor met 4-6, 6-3, 7-6 (8) van Aljaksandra Sasnovitsj en Aryna Sabalenka.

Door de nederlaag loopt de ploeg van captain Paul Haarhuis kwalificatie voor de Fed Cup Finals mis. Dat toernooi voor de beste twaalf landen van de wereld vindt in april plaats in Hongarije.

Eerder op de dag had Bertens Nederland nog op een 2-1 voorsprong gezet, maar Arantxa Rus verloor vervolgens haar partij waardoor het dubbel de beslissing moest brengen.

Bertens en Schuurs (de mondiale nummer 14 in het dubbelspel) veroverden samen één titel (Brisbane in 2018) en vormden ook op het Haagse gravel een prima duo.

Na twee gelijkopgaande sets ging het in de spannende slotset op en neer. Oranje kwam van 0-1 achter op 3-1, verloor drie games op rij en kwam weer langszij, vooral dankzij de sterk spelende Schuurs.

In de tiebreak stond Oranje geen enkele keer voor. Bertens en Schuurs overleefden nog drie matchpoints, maar ze moesten op het vierde toch buigen voor de Wit-Russinnen.

Bekijk hieronder de reacties van de teleurgestelde Schuurs en captain Paul Haarhuis na de nederlaag in het dubbelspel:

Rus had Oranje de overwinning kunnen bezorgen tegen Sasnovitsj, maar ze stapte ondanks een vliegende start toch met een nederlaag van de baan: 0-6, 7-5, 6-2.

Nadat Rus de eerste set had gewonnen, leek het beslissende punt nog een kwestie van tijd te zijn voor Oranje. Rus speelde foutloos, terwijl Sasnovitsj zes dubbele fouten sloeg, last had van haar rug en in tranen op de bank zat.

Toch wist Sasnovitsj zich te herpakken en knokte ze zich terug in de wedstrijd. In de derde set brak Rus de Wit-Russin direct, maar daarna sloeg Sasnovitsj met drie breaks keihard toe.

"Het begon heel goed. Ik zat er meteen goed in en zij helemaal niet. In de tweede set waren de eerste games heel close en toen draaide het een beetje om", zei een balende Rus na afloop van de wedstrijd.

'Dit is balen. Het lag heel dicht bij elkaar'

Eerder op de dag had Bertens Oranje op een 2-1 voorsprong gezet door Aryna Sabalenka in twee sets te verslaan: 6-4, 6-4. Op vrijdag had ze ook haar eerste enkelspel al gewonnen.

Bertens serveerde uitstekend en gaf de Wit-Russin, de nummer dertien van de wereld, slechts één breakpoint in de hele partij. Sabalenka benutte die wel, maar leverde zelf drie keer haar opslag in, waarvan twee keer op love.

Op de service van Sabalenka miste Bertens, de mondiale nummer acht, nog wel een matchpoint, maar ze sloeg een game later op matchpoint nummer vijf wel toe.

Kiki Bertens viert haar zege in de Fed Cup tegen Wit-Rusland ANP

"Ik heb genoten op de baan", vertelde Bertens na afloop op de persconferentie. "Al moest ik wel oppassen dat ik niet te veel ging ontspannen. Ik merkte dat zij geïrriteerd raakte en ik kreeg een paar cadeautjes van haar. Alles liep goed vandaag."

Bertens was op de eerste dag van het Fed Cup-duel ook al succesvol in de eerste partij tegen Sasnovitsj. Toen verloor Rus in de tweede wedstrijd van Sabalenka.

"Het kon voor mijn gevoel alleen maar beter dan gisteren", aldus Bertens. "Sabalenka speelde gisteren ook zo goed dat ik vandaag zoiets had van: wie zien het wel. Het moeten winnen was er daardoor wel een klein beetje af. Ik kon vrijuit spelen."

'Positieve' Bertens: 'Het voelde een stuk beter'

STER reclame