Negen mensen die gewond zijn geraakt bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn liggen nog in ziekenhuizen. Dat heeft waarnemend burgemeester Eenhoorn laten weten.

De toestand van één van de gewonden is kritiek; vijf anderen zijn stabiel. Van de toestand van de overige drie is de burgemeester niet op de hoogte.

De dader, de 24-jarige Tristan van der Vlis, schoot zaterdag nabij en in het winkelcentrum Ridderhof zes mensen dood, drie vrouwen en drie mannen. Daarna pleegde hij zelfmoord. Van der Vlis was lid van een schietvereniging en had een wapenvergunning.

De winkels in de Ridderhof gaan waarschijnlijk morgenochtend weer open. Het winkelcentrum is vanmiddag vrijgegeven, zodat de winkeliers hun zaak weer op orde kunnen brengen.

Ramptoerisme

Ook vandaag worden op verschillende plaatsen in Alphen aan den Rijn de slachtoffers van de schietpartij herdacht. De burgemeester opende vanochtend in het stadhuis een condoleanceregister. Hij schreef als eerste in het boek: 'We gedenken 9 april 2011. Een ramp in een sterke samenleving'.

Eenhoorn hoopt dat alles snel weer bij het oude is. Hij is wel bang voor ramptoerisme in het winkelcentrum. "Er moet niet ineens een enorme toeloop komen van mensen die het wel eens even willen zien." Hij is van plan daar maatregelen tegen te nemen.

Voor het winkelcentrum worden nog steeds bloemen gelegd. Op een groot doek dat over een huisje met een pinautomaat hangt, staat 'Rest in Peace'.

Afgelopen nacht kreeg de politie de melding binnen dat er bij de Ridderhof een man met een vuurwapen rondliep. Bij aankomst bleek het te gaan om een verwarde man die een mes op zak had. De 39-jarige man vertelde bij zijn aanhouding dat zijn moeder om het leven was gekomen bij het schietincident. Hij krijgt hulp.

Kinderen

Omdat veel kinderen zaterdag schokkende dingen hebben gezien, wordt ook op verschillende scholen in Alphen aan den Rijn stilgestaan bij het drama. Leerlingen op basisscholen krijgen begeleiding van de GGD.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft op haar website een folder van de GGD geplaatst. Daarin krijgen ouders informatie over de impact die een schokkende gebeurtenis op kinderen heeft en over hoe ze daarmee om moeten gaan.

Naar nu bekend is geworden, deden vorige week 105 leerlingen van een school in Alphen aan den Rijn mee aan een kennismaking met de schietsport. Volgens voorzitter Wigmans van scholengroep Scope laat de school leerlingen kennismaken met allerlei sporten, dus ook de schietsport. "Maar dat gaan we dus niet meer doen", zegt hij. "De schietvereniging gaat van de lijst met sporten."

'Pikzwarte dag'

Gisteravond hebben zo'n 5000 mensen de slachtoffers herdacht. De burgemeester sprak van "een pikzwarte dag die diepe wonden heeft geslagen". Hij citeerde uit een gedicht van Bert Schierbeek: "Het is veel erger dan je denkt, als je denkt, is het nog erger".

STER reclame