De Jong revancheert zich met zilver in Calgary, Sábliková wint weer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Martina Sábliková heeft de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary gewonnen. De regerend wereldkampioene reed in 3.54,93 naar het goud.

Antoinette de Jong, die geen individuele tickets wist te verdienen voor de WK afstanden van volgende week, pakte het zilver in 3.56,18. Daarmee verbeterde De Jong haar persoonlijk record ook nog eens met ruim anderhalve seconde.

De Russische Natalia Voronina pakte het brons. Daarmee is het podium in Calgary vandaag precies hetzelfde als vorig jaar bij de WK afstanden in Inzell, maar bij de WK in Salt Lake City zal de topdrie er anders uitzien.

De Jong greep bij de NK afstanden, het kwalificatietoernooi voor de WK afstanden, twee keer nipt naast de startbewijzen, op de 1.500 en de 3.000 meter, en zal bij de WK alleen op de ploegenachtervolging in actie komen. "Het is toch wel zonde als ik kijk naar volgende week, maar ik mag hier ook heel erg blij mee zijn", reageerde De Jong.

Bekijk de reactie van Antoinette de Jong hieronder.

De Jong: 'Ik mag hier heel blij mee zijn'

Esmee Visser zesde

Carlijn Achtereekte rijdt volgende week wel de 3.000 meter bij de WK afstanden en liet met een PR van 3.57,51 en de vijfde plek zien dat het met de vorm wel goed zit.

Dat gold niet voor Esmee Visser. De houdster van het Nederlands record werd zesde. Visser, vorige maand bij de EK afstanden in Heerenveen nog de beste op deze afstand, reed naar 3.58,51. Reina Anema eindigde met 4.02.36 als negende.

Japanse Kodaira wint 1.000 meter

Op de 1.000 meter ging de winst naar Nao Kodaira. Een week voor de WK afstanden in Salt Lake City reed de Japanse naar 1.12,65 op de Canadese hooglandbaan.

Kodaira troeft Bowe en Nederlanders af op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor de 34-jarige Kodaira was het haar vijfde wereldbekerzege op deze afstand. Bij de 500 meter heeft ze er liefst 26 op haar palmares.

De Nederlandse vrouwen kwamen niet in de buurt van het podium op de 1.000 meter. De Russische Olga Fatkoelina werd tweede met 1.12,80 en haar landgenote Yekaterina Shikhova pakte het brons in 1.12,84.

De overwinning ging daarmee voor de eerste keer dit seizoen niet naar de Amerikaanse Brittany Bowe. De regerend wereldkampioene en wereldrecordhoudster (1.11,61) was dit seizoen nog ongeslagen op de 1.000 meter in de wereldbeker, maar moest nu met een tijd van 1.13,06 genoegen nemen met de zesde plaats.

Bijrol Nederlandse vrouwen

De vier Nederlandse schaatssters speelden een bijrol op de 1.000 meter. Letitia de Jong eindigde met een persoonlijk record (1.13,29) als beste Nederlandse op de achtste plaats. De Jong versloeg haar aanstaande echtgenote Ireen Wüst in een rechtstreeks duel. Wüst reed in 1.13,57 naar de tiende tijd.

De Jong kan vertrouwen putten uit haar rit met de WK afstanden in het verschiet. "Er waren een paar dingetjes die niet goed gingen. Maar dat ik nu alsnog een persoonlijk record rijd, is een bevestiging dat het basisniveau goed is", zei De Jong.

Bekijk hieronder de reactie van Letitia de Jong. De tekst gaat verder onder de video.

Letitia de Jong: 'Dit geeft veel vertrouwen'

Jutta Leerdam, sinds vorige maand de regerend Europees kampioen op de 1.000 meter, eindigde met 1.13,42 als negende. Leerdam reed geen vlekkeloze rit. Toen ze haar Chinese tegenstander Xin Zhao vlak voor een bocht inhaalde, had Leerdam moeite om overeind te blijven. Dat kostte veel kracht.

Sanneke de Neeling klokte een persoonlijk record. Met 1.13,74 eindigde De Neeling als elfde.

Uitslag 1.000 meter (v) World Cup Calgary
Uitslag 3.000 meter (v) World Cup Calgary

STER reclame