NOS Nieuws

'Gearresteerde R. was bedachtzamer dan impulsieve Taghi'

Hij is een stuk minder bekend dan Ridouan Taghi, maar ook de opgepakte Saïd R. wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie die liquidaties heeft gepleegd. "R. is veel stiller en anoniemer dan Taghi", zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

De 47-jarige R. is door de kroongetuige in het zogeheten Marengo-proces aangewezen als de rechterhand van Taghi. Het Openbaar Ministerie stelt dat hij een belangrijke tussenpersoon was die de moordopdrachten van Taghi organiseerde.

"Dat betekende volgens het OM dat hij info verzamelde over doelwitten, hielp om ze in de gaten te houden en ook mensen regelde die de liquidaties uitvoerden", zegt justitieredacteur Remco Andringa.

Toch niet dood

De afgelopen twee jaar leek R. van de aardbodem verdwenen, hoewel er 100.000 euro was uitgeloofd voor de gouden tip. Misdaadverslaggever De Vries was daarom aangenaam verrast toen hij hoorde dat de gezochte voortvluchtige was gearresteerd in Colombia.

"Al het onderzoek was gefocust op Taghi en toen die werd gepakt in december werd het stil rondom R.. Vrij veel mensen uit het milieu beweerden zelfs dat hij dood was." Het gerucht ging dat de relatie tussen de twee ernstig was bekoeld. Zo ernstig zelfs dat R. uit de weg zou zijn geruimd. "Die verhalen waren vrij hardnekkig", zegt De Vries.

Maar nu is de gezochte R. opgepakt in de de Colombiaanse stad Medellín. Het was een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Colombiaanse politie en de Amerikaanse opsporingsdiensten FBI en DEA.

De verdachte is daarbij lichtgewond geraakt, vertelde de politie:

Politie: 'Arrestatie Saïd R. weer een slag voor de criminele organisatie'

"Dit is zonder meer een enorme vangst", zegt De Vries. Gezien de grootschalige cocaïnehandel waar de bende van Taghi en R. van wordt verdacht, staat de misdaadverslaggever er niet van te kijken dat gezochte man zich schuilhield in Colombia.

"Ze hebben natuurlijk zaken gedaan met Colombianen en kennissen opgebouwd. Het is ook een plek waar je je behoorlijk schuil kunt houden en niet snel in the picture komt." En dat past volgens De Vries in het profiel van de rechterhand. "R. zou de rustige variant zijn van Taghi. Niet impulsief en wraakzuchtig, maar veel meer bedachtzaam."

Zo'n vijf jaar geleden kwam R. in beeld bij de politie als een mogelijk grote speler in de Utrechtse onderwereld. Een plaatselijke crimineel had namelijk tegen de politie gezegd dat R. en Taghi van plan waren hem te doden.

'Weg ermee'

Het OM stelt dat R. inderdaad voorbereidingen heeft getroffen om de crimineel en een aantal van zijn contactpersonen te vermoorden. "Weg ermee, rotzooi mensen", zou R. in een versleuteld bericht hebben geschreven.

De betreffende crimineel werd uiteindelijk niet gevonden, maar een van zijn contacten werd wel geliquideerd. Het is een van de meerdere liquidaties en pogingen daartoe die R. ten laste wordt gelegd.

Twee broers van Said R. zijn volgens het OM ook betrokken bij de reeks moordpogingen. Zaki R. werd in 2019 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor wapen- en drugsbezit. Mohamed R. werd in 2017 zelf beschoten in Utrecht, maar overleefde de aanslag. Hij zit vast in voorarrest.

Uitlevering?

In 2018 worden Taghi en Saïd R. op de Nationale Opsporingslijst gezet. De leider van de bende word afgelopen december opgepakt, en R. krap twee maanden later. Hoelang het duurt voordat ook de veronderstelde rechterhand in Nederland kan worden berecht, is volgens justitieredacteur Andringa lastig te zeggen.

"Nederland heeft officieel geen uitleveringsverdrag met Colombia, maar over het algemeen wordt er op dit vlak goed samenwerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl