Archiefbeeld van olifanten in de Okavangodelta, in het noorden van Botswana AFP

Botswana werd lange tijd gezien als een veilige haven voor de olifant. In 2014 werd de jacht namelijk verboden. Toch worden vandaag opnieuw vergunningen geveild waarmee er op de dieren gejaagd mag mag worden.

Bij deze eerste veiling worden vergunningen afgegeven om op zeventig olifanten te jagen. Later volgen er meer. Alleen bedrijven die een Botswaanse eigenaar hebben, of geregistreerd zijn in Botswana, mogen bieden. Ze moeten ruim 18.000 dollar aanbetalen om mee te doen. Als ze zonder vergunning naar huis gaan, krijgen ze dat bedrag wel weer terug.

Nergens ter wereld zijn zo veel olifanten als in Botswana. De 130.000 dieren, die zorgen voor de komst van veel toeristen, werden er lange tijd beschermd. Maar vorig jaar mei hief de regering het verbod op de jacht op. Volgens de overheid veroorzaken de dieren ook veel problemen. Ze trappen de akkers van boeren plat, eten hun gewassen op, vernielen hekken en doden ook mensen.

Kritiek tegen overheid

Volgens de overheid loopt het de spuigaten uit en hebben ze de vele olifanten niet meer onder controle. Maar het opheffen van het verbod op de olifantenjacht heeft tot veel kritiek geleid van natuurbeschermers. Het Wereld Natuur Fonds zegt dat er andere oplossingen zijn, zoals het beter spreiden van olifanten over verschillende gebieden. De meeste olifanten leven nu in het noorden van het land.

Correspondent Bram Vermeulen maakte vorig jaar een reportage over de strijd tussen mens en dier in het land:

In 'paradijs' Botswana mag weer op olifanten gejaagd worden

De lokale organisatie Elephants Without Borders zegt ook dat de jacht niet gaat helpen. De oprichter van de organisatie, bioloog Mike Chase, doet al ruim twintig jaar onderzoek naar olifanten. Behalve dat de olifanten toegang zouden kunnen krijgen tot Angola en Zambia om ze beter te spreiden, kan de overheid volgens hem ook stevigere hekken plaatsen om mens en dier van elkaar te scheiden. Op een continent waar steeds meer olifanten worden gestroopt moet de grootte van Botswana's populatie juist worden gevierd, vindt bioloog Chase.

Amerikaanse jagers

De overheid zegt dat er later dit jaar nog meer vergunningen worden afgegeven, voor in totaal 272 olifanten. Daarvan mogen 202 dieren gejaagd worden door buitenlanders. Vooral veel Amerikanen reizen ervoor naar zuidelijk Afrika.

Ook in buurlanden van Botswana, zoals in Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika, mag gejaagd worden op olifanten. Hoeveel dat kost hangt af van de grootte van zijn slagtanden. Een oude olifant jagen, met grote slagtanden, is duurder dan een jongere olifant.

De prijzen beginnen bij zo'n 20.000 dollar. Het jachtseizoen in Botswana wordt in april geopend, als het winterseizoen begint en er minder begroeiing is, waardoor de olifanten makkelijker te vinden zijn.

STER reclame