De blazer bij ESD in Farmsum 112 Groningen

Drie scholieren zijn gisteren onder het stof komen te zitten toen ze in de buurt van chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum fietsten. Kort daarvoor was bij het bedrijf een stofexplosie geweest. Dat gebeurt wel vaker. De wolk trok in de richting van Borgsweer, waar de scholieren fietsten.

De meisjes van 14, 15 en 16 jaar waren vanuit hun woonplaats Delfzijl onderweg naar hun school in Woldendorp, zo'n 12 kilometer verderop. "Ze dachten eerst dat daar brand was", zegt een van hun moeders tegen RTV Noord. "Maar toen hoorden wij later op de dag dat het een blazer was. Ik dacht: dit kan toch niet?"

De gezichten van de meisjes zaten onder de zwarte deeltjes. Ook hun kleren waren vies. "Het ging redelijk makkelijk uit de kleren, maar het gezicht moesten ze echt goed boenen", zegt de vrouw.

De meisjes filmden hun fietstocht:

Het bedrijf ESD zegt het uiterst vervelend te vinden wat de scholieren is overkomen. "Daar zijn we als bedrijf niet trots op", zegt directeur Richard Middel. "We hebben contact met de ouders van de meiden en zorgen voor een passende oplossing."

ESD-SIC produceert siliciumcarbide. Dat is een harde steensoort die wordt toegepast in schuurpapier en dieselroetfilters. De buitenovens waarin het spul wordt gemaakt, zijn afgedekt met plastic folie. Als de druk daaronder te hoog wordt, knapt het plastic en ontstaat een grote stofwolk. Het bedrijf heeft hier een vergunning voor. Wel zijn er maatregelen genomen om het aantal blazers te verminderen.

Het bedrijf verspreidt daarnaast een flyer met veiligheidsinstructies voor omwonenden. Daarin staat dat normale hygiëne volstaat, zoals handen wassen en vuile kleding uittrekken. Ook verstrekt ESD wasbonnen voor auto's. Eind december werd bekend dat er in heel vorig jaar 52 stofexplosies waren geweest.

STER reclame