NOS Sport

Zorgen Li Jiao om coronavirus: 'Mijn ouders sturen elke dag een appje'

Li Jiao: 'De regels zijn heel streng nu in China'

Het coronavirus houdt de wereld al weken bezig en werpt ook meer en meer zijn schaduw over de sportwereld: het ene na het andere evenement in Azië wordt afgelast, verplaatst of opgeschort.

Tafeltennisster Li Jiao snapt die maatregelen wel. "Het is jammer natuurlijk, maar het kan niet anders. De gezondheid van de mensen is het allerbelangrijkst."

De geboren en getogen Chinese, die sinds 2004 een Nederlands paspoort heeft en vele successen vierde in het Oranje-shirt, bekommert zich daarom ook meer om haar familie en vrienden in haar vaderland. "Ik maak me wel zorgen natuurlijk. Het is daar niet makkelijk op dit moment."

Verplicht binnen

"Het is verplicht om binnen te blijven", weet Li Jiao. "En als je toch naar buiten moet, moet je een mondkapje dragen en handschoenen aandoen. En dan zo snel mogelijk terug als je boodschappen hebt gedaan en thuis gelijk alles schoonmaken en je handen wassen. Er zijn heel strenge regels."

Boodschappen doen met een mondkapje voor

Ze volgt de ontwikkelingen in China op de voet. "Mijn ouders sturen elke dag, zodra ze wakker zijn, een appje: 'alles is goed, maak je geen zorgen.' Dat stelt mij dan gerust. En ik kijk iedere dag naar het nieuws: hoe is het vandaag gegaan, hoeveel mensen zijn er nu weer besmet geraakt, hoeveel mensen zijn er genezen?"

Trainen in Europa

Li Jiao heeft ook regelmatig contact met Chinese tafeltennissters. "Ze zijn net klaar met de Open Duitse kampioenschappen. Ik vroeg waar ze nu waren, of ze in China aan het trainen waren? Maar ze zijn nog in Europa. Ze moeten afwachten wanneer ze terug kunnen. Het is voor de sporters nu veiliger om hier te trainen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl