NOS Schaatsen

Ook zonder ervaring op hoogte kent Leerdam maar één motto: winnen

Fitte Leerdam voor WC Calgary: 'Weinig ervaring met schaatsen op hoogte'

Zich sparen voor de WK afstanden over een week in Salt Lake City? Dat is uitgesloten, blikt Jutta Leerdam vooruit naar de wereldbekerwedstrijden in Calgary.

De nationale sprintkampioene schaatst op de Canadese hooglandbaan alleen de 1.000 meter, de afstand waarop ze in januari op indrukwekkende wijze de Europese titel veroverde. "Ik kan me niet sparen. Ik ga gewoon volle bak", zegt Leerdam over de race op vrijdag.

Hoogte

Leerdam is al een tijdje in Calgary, zo'n twee weken. Om te wennen aan de hoogte en het snelle ijs. "Ik heb weinig ervaring met schaatsen op hoogte. Ik vind het wel prettig dat we hier al vroeg waren. Het gaat op dit snelle ijs om timing. Ik heb eigenlijk niet veel verwachtingen. Ik ga er een beetje in zoals altijd: om te winnen."

Beste seizoentijden 1.000 meter vrouwen

Tijden Schaatsster Datum
1.13,13 Brittany Bowe (VSt) 19-10-2019
1.13,67 Jutta Leerdam (Ned) 12-01-2020
1.13,73 Miho Takagi (Jap) 28-12-2019
1.13,86 Ireen Wüst (Ned) 21-12-2019
1.13,90 Daria Katsjanova (Rus) 12-01-2020

Ze is voor het eerst in Calgary. "Twee jaar geleden heb ik op hoogte in Salt Lake City de WK junioren gereden. Dat is mijn enige ervaring op hoogte. Ik weet dus niet wat ik hier moet verwachten."

Bij haar succesvolle EK in Thialf liet Leerdam door een liesblessure de 500 meter schieten om zich helemaal te richten op de 1.000 meter. Dat pakte in Friesland goed uit. De 21-jarige sprintster van Team Reggeborgh ondervindt inmiddels geen hinder meer van die blessure. "Ik heb er na de EK nog wel twee weken last van gehad, maar inmiddels kan ik weer alles. Ik voel me heel fit."

Geen 500 meter in Calgary

Toch laat Leerdam de 500 meter in Calgary ook weer schieten. "Ik heb geen klassement op de 500 meter en moet dus in de B-groep starten. Ik richt me gewoon op de 1.000 meter. Daar focus ik me op."

Leerdam wil in Calgary een technisch goede race rijden en de snelheid van een hooglandbaan voelen. "De 1.000 meter is vooral ter voorbereiding op de WK afstanden, maar ik wil zo hoog mogelijk eindigen."

Met haar 1.13,67 op de 1.000 meter bij de EK in Thialf heeft Leerdam een toptijd achter haar naam staan, de tweede van het jaar achter de Amerikaanse Brittany Bowe (1.13,13). Die reed die tijd echter op de hooglandbaan van Salt Lake City.

Het Nederlandse sprinttalent lijkt klaar voor een gevecht met de wereldtop. "Ik hoop het. Ik ben op de goede weg", zegt Leerdam over haar progressie, die de komende weken in een mondiaal topveld ook topklasseringen moet opleveren.

Kijk hieronder naar het programma van vrijdag en zaterdag in Calgary:

  • NOS
  • NOS
    Het schaatsprogramma op zaterdag in Calgary

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl