In samenwerking met
Rijnmond

Lift Euromast buiten gebruik tot oorzaak storing bekend is

De glazen lift in de Euromast in Rotterdam gaat pas weer open als de oorzaak van de storing van gisteravond bekend is. Dat heeft directeur Souad El Hamdaoui gezegd tegen de regionale omroep Rijnmond. Door de storing ging de roterende glazen lift, met uitzicht op de stad, gisteravond niet meer naar beneden. Ruim 25 mensen zaten een deel van de nacht vast in de Euroscoop.

De Euromast is 185 meter hoog. De lift kwam tot stilstand op ongeveer 20 meter van de top:

Bezoekers urenlang opgesloten in glazen lift Euromast

In de lift zaten een Euroscoop-piloot (de bestuurder), twee anderen en zo'n 25 leraren van een basisschool in Rotterdam. De docenten waren uit eten om te vieren dat ze vorige maand het predicaat 'Excellente School' hadden gekregen.

"Na het voorafje en het hoofdgerecht had de groep de mogelijkheid om een stukje hoger de Euromast op te gaan met de Euroscoop", zegt Linda van Oosten, directeur van basisschool Het Spectrum. Toen die lift vast kwam te zitten was er geen paniek. "We vonden het in het begin zelfs heel grappig, maar na anderhalf uur werd het minder leuk." Hoewel de piloot op de resetknot drukte, bleef de lift in storing staan.

De groep zat zo'n zeven uur opgesloten, tot liftmonteurs er uiteindelijk in slaagden om de cabine weer in beweging te krijgen. "Uiteindelijk is er een turbine in de schacht gemaakt en is de lift handmatig naar beneden gedraaid", zegt de directeur. Het laatste stukje, zo'n anderhalve meter, hebben de gasten met een ladder afgelegd.

Iedereen veilig

Euromast-Directeur El Hamdaoui benadrukt dat de gasten niet in gevaar zijn geweest. "Er is overleg geweest met de veiligheidsregio. Er was geen paniek en iedereen was veilig." Daarom is niet besloten de groep via de trap in de liftschacht te bevrijden. "De procedure is in principe dat de cabine naar beneden moet komen."

Het onderzoek naar de oorzaak van de storing is in volle gang. "Gelukkig zijn alle gasten en de collega gezond en veilig", zegt El Hamdaoui. Ze gaat vandaag in gesprek met de mensen die urenlang opgesloten hebben gezeten. "We gaan zeker met elkaar kijken wat er nodig is om alsnog met een goed gevoel op de avond te kunnen terugkijken."

Leerlingen vrij

De leraren maken het volgens de brandweer goed. Ze hebben het wel koud gehad, ook al stond de verwarming aan. De school met 900 leerlingen heeft de leerlingen van vijftien klassen vandaag vrij gegeven.

De Euromast is de komende dagen wel gewoon te bezoeken. Er zijn nog andere liften waarmee mensen naar boven kunnen. "Bezoekers kunnen tot 112 meter hoog komen. Alleen de Euroscoop, die naar het hoogste punt gaat, werkt niet", zegt de directeur.

Advertentie via Ster.nl