AFP

Britse supporters van Premier League-clubs die zich schuldig maken aan racisme of agressiviteit krijgen een stadionverbod voor alle twintig clubs van de hoogste Engelse voetbaldivisie. Dat hebben de aandeelhouders van de betrokken clubs afgesproken bij een overleg in Londen. Tot dusver leidt wangedrag tot een stadionverbod bij de eigen club.

Maar de clubs willen nu strengere maatregelen kunnen treffen, volgens de Britse pers aangejaagd door een incident met supporters van Manchester United in januari. Die kwamen uit onvrede over de leiding van de club met bivakmutsen op naar het huis van de vicevoorzitter, terwijl de man op sociale media met de dood werd bedreigd.

Levenslang stadionverbod opgelegd

Juist vanavond legde de Premier League-club Bournemouth een levenslang stadionverbod op aan een 17-jarige supporter van de club die in november antisemitische leuzen zong tijdens een wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Die club uit Noord-Londen is vaker doelwit van racistische uitingen van supporters van de tegenstander.

Het competitiebrede stadionverbod gaat gelden voor hooligans die "onacceptabel gedrag" aan de dag leggen tegenover spelers, andere supporters, medewerkers van de club en scheidsrechters, besloot de vergadering vanavond. De club waar het wangedrag heeft plaatsgevonden bepaalt hoelang het stadionverbod wordt opgelegd.

STER reclame