Frenkie de Jong wil een penalty, maar kreeg een gele kaart

Baskische ploegen kegelen Barcelona en Real Madrid uit Spaanse beker

Een sensationele avond in het Spaanse bekertoernooi: zowel FC Barcelona als Real Madrid werd uitgeschakeld in de kwartfinales van de Copa del Rey. In beide gevallen was een Baskische ploeg de boosdoener.

FC Barcelona verloor bij Athletic Club met 1-0 door een doelpunt in blessuretijd van invaller Iñaki Williams. Real Madrid ging in eigen huis met 4-3 onderuit tegen Real Sociedad, met een glansrol voor de voormalige eredivisiespelers Alexander Isak en Martin Ødegaard.

Barcelona dieper in crisis

In Bilbao waren Athletic en het kwakkelende Barcelona in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Na rust waren de beste kansen voor de Catalanen. Zo stuurde Lionel Messi Frenkie de Jong diep, maar het lukte de Oranje-international niet de keeper te omspelen. De Jong viel en kreeg geel voor een schwalbe.

Daarna hadden Antoine Griezmann en Messi de 1-0 op hun schoen, maar ze schoten op de benen van de uitblinkende doelman Unai Simón.

Barcelona kreeg in de extra tijd de rekening voor de missers gepresenteerd. Na een voorzet van Ibai Gómez kopte Iñaki Williams in de 93ste minuut raak.

Glansrol Isak en Ødegaard

Real Madrid sneuvelde thuis tegen Real Sociedad. Bij rust was het 1-0 door een goal van Real Madrid-huurling Ødegaard, voormalig speler van sc Heerenveen en Vitesse. De Noor schoof de bal door de benen van keeper Alphonse Aréola uit de rebound na een schot van Isak, vorig seizoen nog actief voor Willem II.

Alexander Isak en Ødegaard vieren de 3-0 tegen Real Madrid

Isak miste nog een drietal grote kansen, maar maakte dat na rust meer dan goed. Na een afgekeurde goal wegens buitenspel scoorde de Zweed in de 54ste minuut met een fraaie halve omhaal. Twee minuten later maakte hij zijn tweede met een snoeihard schot in het dak van het doel: 3-0.

Marcelo deed even later nog iets terug namens Madrid, maar in de 69ste minuut maakte Mikel Merino - uit een assist van Isak - er zelfs 4-1 van voor Real Sociedad. Vlak voor tijd werd het via invaller Rodrygo nog 4-2 en in blessuretijd via Nacho zelfs nog 4-3. Maar het mocht niet meer baten voor Real, dat een einde zag komen aan een ongeslagen reeks van 21 wedstrijden.

Eerder deze week plaatsten Granada en Mirandés zich al voor de halve finales van de Copa del Rey.