Csaba Burján in betere tijden: hij juicht nadat hij met Hongarije olympisch goud heeft gewonnen op de relay in Pyeongchang
NOS Schaatsen

Hongaarse shorttracker jaar geschorst na beledigen China

De Hongaarse shorttracker Csaba Burján, olympisch kampioen op de relay in Pyeongchang, is voor een jaar geschorst vanwege een beledigende video over China. Dat heeft de ethische commissie van de Hongaarse schaatsbond bekendgemaakt.

De 25-jarige Burján had begin december voor opschudding gezorgd door zich in een video op Instagram laatdunkend uit te laten over Chinezen. Hij nam de video op terwijl hij in een lange rij op de luchthaven van Shanghai stond te wachten en had het onder meer over 'fucking China'.

De bondscoach van Hongarije, de Chinese Lina Zhang, reageerde geschokt op de video en bood haar ontslag aan. "Ik kan niet tolereren dat een Hongaarse schaatser, laat staan een olympisch kampioen, zulke racistische opmerkingen maakt over China", liet Zhang weten.

Bondscoach toch weer in actie

Het ontslag werd echter niet geaccepteerd en bij de afgelopen EK in Debrecen stond ze gewoon weer langs de kant als trainer van de Hongaarse broers Shaoang en Shaolin Liu, die een Chinese vader hebben. Burján was niet opgenomen in de Hongaarse selectie.

De shorttracker heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en de omstreden video verwijderd. Hij zou in de fout zijn gegaan omdat hij "moe was na een lange reis". Burján kan nog in beroep gaan tegen de schorsing van de Hongaarse bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl