AP
NOS NieuwsAangepast

Impeachment als politiek wapen nog niet uitgespeeld

Als afzetting van de president het doel was, hebben de Democraten hoog spel gespeeld en verloren. De impeachment is voorbij en president Trump heeft het overleefd. Toch is het laatste woord nog lang niet gezegd over de procedure die Amerika maandenlang in zijn greep hield.

Trump zelf laat er geen gras over groeien. Vanochtend tijdens de National Prayer Breakfast, een jaarlijkse religieuze bijeenkomst in Washington, hield hij triomfantelijk de krant omhoog, om te laten zien dat hij het afzettingsproces heeft doorstaan. Hij noemde de impeachment "een vreselijke beproeving, geleid door zeer oneerlijke en corrupte mensen".

Ook zei Trump dat hij denkt dat andere presidenten dit nooit hadden kunnen doorstaan:

'Ik weet niet of andere presidenten dit ook hadden kunnen doorstaan'

Daarmee doelde hij onder andere op Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die ook op het podium aanwezig was. "Ze doen er alles aan om ons te vernietigen en daarmee hebben ze onze natie ernstige schade toegebracht", voegde Trump toe.

Hel en schande

Bij wat hij een "viering" noemt in het Witte Huis, haalde de president vanavond uit naar politieke tegenstanders zoals Mitt Romney, de Republikeinse senator die voor impeachment stemde.

Ook bedankte hij een aantal medewerkers, onder wie mensen uit zijn juridische team. "We zijn onterecht door een hel gegaan, we hebben niks fout gedaan. Het is een hele oneerlijke situatie geweest. Het was een schande."

De Democraten zijn duidelijk van plan om de tijdens de impeachment bekendgemaakte feiten uit te buiten tijdens de verkiezingscampagnes dit jaar. Trump is weliswaar door de Senaat vrijgesproken van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres, maar het onderzoek naar zijn handelen in Oekraïne zal in het Huis van Afgevaardigden doorgaan.

In deze video wordt duidelijk dat de Democraten politieke munt willen slaan uit het pas afgelopen impeachment-proces.

"De Senaat kan de heer Trump vrijspreken, maar zijn onschuld niet bewijzen. De heer Trump is de meest corrupte president van onze tijd, en dat is een realiteit waar Amerikanen steeds weer aan herinnerd zullen worden." Zo reageert de New York Times op de uitkomst van de impeachment in een hoofdredactioneel commentaar.

Fox News betwijfelt dat. Het doorgaans pro-Trump nieuwskanaal schrijft in een opiniestuk op de site: "Gelukkig waait dit snel over en gaan de media op zoek naar een nieuwe rel die ze kunnen creëren."

Ondanks deze voorspelling besteedt de zender nog veel aandacht aan de vrijspraak in de Senaat. Conservatieve columnist Laura Ingraham gebruikt haar zendtijd op Fox om de impeachment-uitkomst te vieren. Daarnaast daagt ze Mitt Romney uit voor zijn Senaatszetel. Dat doet ze, omdat hij als enige Republikeinse senator voor afzetting van Trump stemde. Het lijkt er dus op dat de impeachment wordt gebruikt om kiezers aan beide kanten van het spectrum te mobiliseren.

Het is maar de vraag hoe lang de impeachment een machtig campagnewapen blijft. Als Democratische kandidaten het erover blijven hebben, zou hun achterban er snel op uitgekeken kunnen raken.

Voor de Republikeinen valt er wellicht meer te winnen als ze zich focussen op de banengroei of de immigratiebeperkende maatregelen van Trump, die onder rechtse kiezers zeer populair zijn.

Sommige Amerikaanse media wijzen op langetermijneffecten van de impeachment. Commentatoren maken zich zorgen dat impeachment, als middel om de macht van de president in te dammen, voorgoed verzwakt is door het proces tegen Trump. Anderen vrezen dat toekomstige presidenten steeds meer macht krijgen, ten koste van het Congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl