Een agent doet onderzoek op de plek van de aanslag EPA

In Israël en op de Westoever lopen de spanningen hoog op in de nasleep van de presentatie van het plan voor het Midden-Oosten van president Trump. Vandaag raakten bij drie aanslagen een Israëlische politieagent en dertien militairen gewond. Bij confrontaties in Jeruzalem en in Palestijns gebied schoten Israëlische ordetroepen zeker vier Palestijnen dood.

In Jeruzalem raakten twaalf Israëlische militairen gewond toen een auto op hen inreed. Een van de slachtoffers is er slecht aan toe. De bestuurder van de auto wist te ontkomen, maar is later opgespoord en vastgezet. Later op de dag schoten Israëlische politieagenten in de buurt van de Tempelberg een Palestijn dood die kort tevoren het vuur had geopend op een politieman. Die overleefde de aanslag.

Israëlische militairen en politieagenten kwamen met veel man in actie na het geweld in Jeruzalem:

Geweld in Israël en Palestijnse gebieden

Islamitische Jihad heeft de aanval op de Israëlische militairen in Jeruzalem geprezen. Volgens de terreurgroep was het "het begin van een nieuwe confrontatie over het plan van Trump".

'Een atmosfeer van escalatie'

Het Amerikaanse voorstel heeft grote woede onder de Palestijnen gewekt. Volgens het plan mag Israël aanzienlijke delen van de bezette Westelijke Jordaanoever annexeren, inclusief Oost-Jeruzalem. De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft gezegd dat het Amerikaanse voorstel "een atmosfeer van escalatie en spanning" creëert, omdat Palestijnse rechten worden geschonden. Verschillende groeperingen hebben de Palestijnen opgeroepen om in opstand te komen.

In Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever vielen gisteren en vandaag doden en gewonden bij botsingen. In Jenin kwamen Palestijnen in conflict met Israëlische militairen die het huis van een aanslagpleger met de grond gelijk wilden maken. Twee Palestijnen kwamen daarbij om, onder wie een politieagent. Ook raakte een Israëlische militair gewond toen hij werd beschoten bij Qalqilya. De dader wordt nog gezocht.

Gisteren werd in Hebron een jonge Palestijn doodgeschoten, die volgens Israël een molotovcocktail had gegooid. Onder meer in Ramallah en Bethlehem kwam het tot gewelddadigheden tussen het Israëlische leger en Palestijnse jongeren.

Aanvallen vanuit Gaza

Vanuit de Gazastrook wordt Israël door de terreurbeweging Hamas aangevallen met raketten en explosieven die worden vastgemaakt aan ballonnen. In reactie heeft Israël luchtaanvallen op "terroristische doelen" uitgevoerd.

Ook heeft Israël bepaald dat vissers uit de Gazastrook niet verder dan 10 mijl buiten de kustlijn mogen komen.

STER reclame