Koningin Wilhelmina spreekt Troonrede uit in 1945
NOS Nieuws

Eerste en Tweede Kamer herdenken terugkeer na WO II

De Eerste en Tweede Kamer herdenken in november in een bijzondere bijeenkomst het herstel van de parlementaire democratie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Eerste Kamervoorzitter Bruijn maakte in het tv-programma Goedemorgen Nederland bekend dat er een speciale Verenigde Vergadering wordt georganiseerd.

Het parlement lag stil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 20 november 1945 kwamen de Eerste en Tweede Kamer voor het eerst weer samen bijeen. De Kamers hadden na de bevrijding wel al eerder afzonderlijk vergaderd.

In de gezamenlijke bijeenkomst sprak koningin Wilhelmina in de Ridderzaal haar eerste naoorlogse Troonrede uit. Daarin stond het herstel van het zwaar getroffen land centraal.

Bruijn noemde die gezamenlijke vergadering het herstel van de democratie. "In de oorlog was het Binnenhof gesloten. Daar zaten de Duitsers."

Ridderzaal

Precies 75 jaar later is er een herdenkingsbijeenkomst in de Ridderzaal. Bruijn zei dat het belangrijk is, om naast alle andere herdenkingen rond het einde van de Tweede Wereldoorlog, ook hierbij stil te staan. "Democratie is een groot goed en als je die verliest, is het verschrikkelijk."

Voor de herdenking zullen ook veteranen en jongeren worden uitgenodigd. Volgens Bruijn wordt het programma zowel plechtig als feestelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl