NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak voor 'tattookillers' na eis levenslang

De rechtbank heeft de vier verdachten in de zaak van de 'tattookillers' vrijgesproken. Ze werden verdacht van de moord op Onno Kuut. Hij werd op 25 maart 2009 levenloos aangetroffen in de duinen van Hoek van Holland.

Volgens de rechtbank in Rotterdam bevat het dossier aanknopingspunten en aanwijzingen dat de vier bij de moord betrokken waren. Ze hebben steeds gezwegen, "ook op punten waar een uitleg nodig was geweest", zei de voorzitter van de rechtbank. Zo hadden twee van hen auto's gehuurd die in Hoek van Holland zijn gezien, maar ze wilden niet zeggen wie die auto's hadden gebruikt en wanneer.

Toch vond de rechtbank de bewijzen die het Openbaar Ministerie op tafel had gelegd te beperkt. Het OM had levenslang geëist.

Tatoeages

De vier verdachten staan bekend als de 'tattookillers' vanwege hun tatoeages. Op hun ruggen staat "wees daadkrachtig" in Chinese karakters. Volgens het OM vormen ze een moordeskader.

Rechercheurs doen onderzoek bij het pannenkoekenhuis in Leiderdorp in 2009

Ook slachtoffer Kuut had zo'n tatoeage op zijn rug: aangenomen wordt dat hij lid was van de groep. Kuut werd in verband gebracht met een dubbele moord bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp in februari 2009.

Kuut werd zelf vrijwel zeker vermoord met een mes. Het moordwapen is nooit gevonden. Op zijn lichaam zijn geen dna-sporen gevonden. Ook is niet duidelijk waar hij werd vermoord.

Enkelband doorgeknipt

Onder het vrijgesproken viertal is Cor P., die vorige maand op de vlucht sloeg. Hij droeg een enkelband sinds hij in 2018 voorwaardelijk werd vrijgelaten na een veroordeling voor een moordpoging in Amsterdam. Hij had twee derde van die straf uitgezeten. Mogelijk is hij naar het buitenland gevlucht.

In verband met zijn vlucht is zijn arrestatie gelast, omdat hij de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating heeft geschonden. Daar verandert de uitspraak van vandaag niets aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl