Groenewegen verslaat Jakobsen en wint eerste sprint van het seizoen

Dylan Groenewegen heeft zijn eerste sprint van het jaar gewonnen. De renner van Jumbo-Visma klopte in de eerste etappe van de Ronde van Valencia landgenoot Fabio Jakobsen op de streep. De Noor Aleksander Kristoff werd derde in de massasprint.

De vijfdaagse Spaanse rittenkoers is de eerste wedstrijd van het seizoen voor Groenewegen, die vorig jaar de meeste individuele zeges van het peloton boekte (15).

Groenewegen: 'Het was een redelijke inhaalrace'

De eerste rit, van Castelló naar Vila-Real (180 kilometer), was redelijk vlak en een massasprint lag voor de hand. Nadat met het inrekenen van Julen Irizar en Cédric Beullens de laatste twee van vier vroege vluchters waren opgeslokt, kon de finale beginnen.

Geïsoleerd

Jumbo-Visma leek op zo'n zes kilometer van de streep de touwtjes in handen te hebben, maar verloor plotseling de regie in het peloton. Groenewegen zat geïsoleerd en moest in de sprint nog een man of vijftien voorbij. Dat deed hij met verve. Nederlands kampioen Jakobsen (Deceuninck-QuickStep) was de laatste die moest capituleren.

"Ik zat een heel klein beetje te ver. En dat was een beetje mijn eigen schuld", stak Groenewegen na afloop deels de hand in eigen boezem. "Normaal rijd ik met een iets andere trein. Het was even wennen. Maar ik had wel de ruimte om te sprinten. Dan weet ik dat ik heel ver kan komen. Het was een redelijke inhaalrace, maar vandaag was het genoeg."

Nog geen topniveau

Een voortvarend begin van zijn wielerjaar en dat voelt prettig. "Dat is wel lekker, ja. Een sprinter heeft altijd de druk om overwinningen binnen te halen. Voor de ploeg is het ook lekker dat we er nu vast eentje binnen hebben. Dan komt de rest vanzelf wel. Ik denk niet dat het al echt topniveau is, maar de benen zijn goed."

Groenewegen rijdt dit jaar geen Tour de France, maar dat heeft geen invloed op zijn benadering van het seizoen. "Ik heb altijd dezelfde mindset: zo veel mogelijk winnen. En het kan altijd beter, hè? Ik win ook genoeg níét. Ik ga voor het eerst de Giro en Vuelta doen. Mooi om daar ook etappes te kunnen winnen."

De Ronde van Valencia duurt nog tot en met zondag. Tom Dumoulin zou in Spanje na bijna acht maanden zijn rentree maken in het peloton, maar de renner van Jumbo-Visma vertrok ziek naar huis.

STER reclame