Informatiedag kazerne Havelte RTV Drenthe

Defensie heeft veel moeite met het opvullen van vacatures op de kazerne in Havelte. Het aantal openstaande banen is opgelopen tot 730. Op geen enkele kazerne in Nederland zijn zo veel vacatures.

Met name de Pantserinfanterie (rijden in een groep van acht á tien in een gepantserd voertuig) en Pantsergenie (ervoor zorgen dat collega's geen last hebben van natuurlijke of kunstmatige hindernissen zoals waterlopen en mijnenvelden) hebben het moeilijk met het vinden van personeel. Ook een baan als verpleegkundige ligt in Havelte voor het oprapen.

"Het Noorden is een leeg gebied", zegt majoor Rick Saton van de Bizon Compagnie, een bijzonder onderdeel van de 43ste Gemechaniseerde Brigade.

Veel concurrentie van bedrijfsleven

Saton en zijn team proberen vooral jongeren te werven. Ze gaan naar mbo- en vmbo-scholen, waar ze wekenlang lessen geven over wat Defensie doet. Ook worden leerlingen uitgenodigd om naar de kazerne te komen.

Minder jonge mensen zijn vaak al gesetteld en willen niet verhuizen. "Daarbij hebben we natuurlijk ook te maken met het feit dat het bedrijfsleven veel personeel nodig heeft. Er is dus veel concurrentie", zegt Saton.

In het jaarverslag van de 43ste Gemechaniseerde Brigade, gelegerd op de kazerne in Havelte, spreekt brigadegeneraal Roland de Jong van een grote opgave voor zijn brigade.

"Overal wreekt zich het tekort aan opgeleide manschappen en vooral het tekort aan onderofficieren. Er moesten vele stappen extra worden gezet om alles mogelijk te maken. Veel meer dan redelijkerwijs van ons mocht worden verwacht en dat we pijntjes moesten verbijten is dan ook zwak uitgedrukt."

Deze week was er op de kazerne in Havelte een informatiedag voor geïnteresseerden. Zo'n dag wordt ongeveer tien keer per jaar georganiseerd. Tientallen jongeren en hun ouders waren er deze week bij. "Ik denk er al een aantal jaren aan om me aan te melden. Ik wil onderofficier worden", zei een jongen bij de informatiedag tegen RTV Drenthe.

Twee vrouwen uit Alphen aan de Rijn twijfelen erover om verpleegkundigen te worden bij Defensie. "Het is wel een baan waarin je veel meemaakt", zei een van hen. "Het is een uitdaging. Maar of ik het ook ga doen? Dat weet ik nog niet."

Vechten hoeft niet

Om jongeren zover te krijgen te verhuizen, moet Havelte nog wel wat bekender worden. "Wat wij merken is dat de kazerne in Havelte redelijk onbekend is in Nederland bij de doelgroep. Ze denken meteen aan een leger dat moet vechten. En dat terwijl we heel veel mogelijkheden bieden. Ook buiten het beeld dat zij hebben", zegt Saton.

STER reclame