Joints die de Hongaarse politie in beslag heeft genomen
NOS NieuwsAangepast

Voorarrest Nederlanders in Hongarije opnieuw verlengd na drugshandel Sziget

Hongarije heeft het voorarrest van de Nederlandse atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. opnieuw met drie maanden verlengd, tot 9 mei. De twee zitten vast voor drugshandel op het muziekfestival Sziget in Boedapest vorig jaar augustus.

B. (22) en N. werden gearresteerd met onder meer joints en ruim 27000 xtc-pillen in bezit. Ze verkochten de drugs vanuit hun tent en hadden ook bestellijsten bij zich. In hun auto werd nog 17 kilo drugs gevonden, met een straatwaarde van zo'n 300.000 euro.

De zaak van de twee Nederlanders komt waarschijnlijk volgende maand voor de rechter. Er is nog geen tenlastelegging, dus waarvan ze precies worden verdacht, is nog niet duidelijk, zegt de advocaat van B., Rachel Imamkhan, in de Volkskrant.

Roelf B. heeft in een verklaring spijt betuigd. Hij schrijft aan het Hongaarse Openbaar Ministerie dat hij een "gigantische fout" heeft gemaakt. De Volkskrant heeft de verklaring ingezien. B. zegt dat N. het plan had bedacht en dat hij hem wilde helpen.

Op zoek naar avontuur

Hij was op zoek naar avontuur om te kunnen ontsnappen aan het monotone leven als topsporter. "Naïef en dom, ik had eenvoudigweg nee moeten zeggen." Ook zegt hij dat hij zelf geen drugs heeft ingekocht en "niet de eerste stappen nam tot illegale handel".

Volgens de advocaat is het geen schuldbekentenis. B. hoopt met zijn verklaring op strafvermindering.

De Hongaarse advocaat van Gert-Jan N. zegt tegen de krant dat hij de verklaring niet kent, maar dat hij geen grote verschillen ziet tussen beide zaken. Ook zou het voor de strafmaat in Hongarije niet uitmaken wie het plan bedacht. Op drugsbezit en -handel staan in Hongarije lange gevangenisstraffen. N. heeft volgens zijn advocaat ook een verklaring afgelegd. Over de inhoud wil hij niets zeggen. Wel heeft N. zijn excuses aangeboden voor de problemen die hij heeft veroorzaakt.

Het muziekfestival Sziget, op een eiland in de Donau in Boedapest, wordt traditioneel door veel Nederlanders bezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl