Aanhangers van Bernie Sanders in Iowa AFP
Voorverkiezingen VS

Medewerkers van de Democratische Partij in Iowa zeggen dat de uitslagen van de voorverkiezingen van gisteren in hun staat nog niet bekend zijn als gevolg van een programmeerfout. Nu het probleem is achterhaald, komen de resultaten van de caucusbijeenkomsten in Iowa zo snel mogelijk naar buiten; naar verwachting wordt de helft van de uitslagen rond 23.00 uur Nederlandse tijd gepubliceerd.

Gisteren kwamen kiezers hier in zo'n 1600 gymzalen, bibliotheken en andere locaties bijeen om hun steun voor een van de elf Democratische kandidaten uit te spreken. De eerste stap op weg naar de uitverkiezing van de Democratische en Republikeinse presidentskandidaten vindt traditiegetrouw altijd in Iowa plaats.

De resultaten van al die bijeenkomsten zijn correct geregistreerd, maar niet alle gegevens zijn goed doorgestuurd als gevolg van een programmeerfout, meldt de partij nu. Hoewel er nog geen uitslag is, heeft zowel senator Bernie Sanders als zijn rivaal Pete Buttegieg zich al triomfantelijk uitgelaten over zijn prestaties in Iowa.

'Onherstelbare ramp'

President Trump, die zelf 97 procent van de Republikeinse kiezers in Iowa achter zich kreeg, noemde de Democratische consternatie rond de uitslagen op Twitter een "onherstelbare ramp".

De Democratische kandidaten vertrekken nu naar de staat New Hampshire, waar volgende week voorverkiezingen plaatsvinden. Na nog een reeks andere voorverkiezingen en caucusbijeenkomsten wordt in juli de Democratische presidentskandidaat aangewezen. De presidentsverkiezingen zijn op 3 november.

STER reclame