Ron Berteling
NOS Sport

Voormalig ijshockeyer Berteling ontvangt prestigieuze oeuvreprijs

De internationale ijshockeybond IIHF heeft Ron Berteling onderscheiden met de Torriani Award. Het is voor het eerst dat een Nederlander zo'n prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen.

De prijs wordt sinds 2015 toegekend aan spelers met een grote internationale carrière, ongeacht het land waarvoor ze uitkomen. Doorgaans zijn het de sterren uit de NHL die schitteren op de WK's en de Olympische Spelen. De Torriani Award is speciaal bedoeld om ook exceptionele spelers uit 'kleine' ijshockeylanden te eren.

Eerdere winnaars zijn de Britse legende Tony Hand, de Hongaar Gábor Ocskay en de Deen Jesper Damgaard. Vorig jaar won de Bulgaarse doelman Konstantin Michailov, die 28 WK's speelde voor zijn land.

Ron Berteling in 1983

De 62-jarige Berteling werd door IJshockey Nederland voorgedragen vanwege zijn lange loopbaan in de nationale ploeg, hij is met afstand recordinternational (213 interlands), en zijn verdiensten als clubspeler bij vooral Amsterdam en Rotterdam. Maar ook vanwege zijn bijdragen na beëindiging van zijn actieve loopbaan als opleider van jonge spelers.

Berteling is opgetogen over het nieuws, zo vertelt hij op de website van de ijshockeybond. Hij werd gebeld op het moment dat hij zijn dochter aan de lijn had. "Ik dacht, dat moet ik opnemen. Het bleek de voorzitter van de IIHF te zijn, meneer Fasel. Ik zeg: wat een eer dat u mij belt. Toen zei hij dat hij het juist een eer vond om mij te mogen vertellen dat ik door de IIHF Hall of Fame onderscheiden werd."

"Ik voel me echt heel erg vereerd. Het is een prachtige waardering voor mijn carrière in het ijshockey. Als speler en daarna", aldus Berteling.

Hall of Fame-ceremonie

De uitreiking van de prijs gebeurt eind mei tijdens de Hall of Fame-ceremonie van de IIHF tijdens het finaleweekeinde van het wereldkampioenschap ijshockey in Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl