Hollandse Hoogte

Ze is niet bij iedereen even bekend, de Nederlands-Griekse Stefania Liberakakis, maar de 17-jarige uit Utrecht heeft al heel wat op haar naam staan: meerdere muziekvideo's, speelfilms en ze speelde in een tv-serie. Nu gaat ze naar het Eurovisie Songfestival. Daar staat ze zelf ook nog versteld van. "Ik dacht jongens, doe even normaal. Dit kan echt niet."

Gisteravond maakte de Griekse omroep ERT bekend dat Stefania het land gaat vertegenwoordigen. Ze staat in de tweede halve finale van het Songfestival in Rotterdam met het nummer Supergirl. "Ik ben helemaal flabbergasted", vertelt ze vanuit Griekenland in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb zoveel lieve berichten gekregen. Ik sliep vannacht pas om 4 uur, omdat ik helemaal aan het trillen was."

Eurovisiecircus

Deelname aan het Songfestival is misschien spannend voor de Utrechtse, maar op een podium voor de camera's staan is voor haar zeker geen nieuwe ervaring. Al op haar tiende nam ze deel aan de talentenjacht The Voice Kids. Ze overleefde toen de blind auditions, maar strandde in de ronde daarna.

Het afgelopen jaar begon ze met acteren. Ze speelde in de tv-serie Brugklas en drie films (Brugklas: de tijd van m'n leven, De club van lelijke kinderen en 100% Coco New York).

Ook het Eurovisiecircus is niet helemaal nieuw voor Stefania. In 2016 deed ze al mee aan de Junior-uitvoering. Toen deed ze mee voor Nederland. Ze eindigde op de achtste plaats (van de 17), met de band Kisses:

Tijdens het Junior Songfestival kwam ze in contact met de Griekse delegatie. Met haar ouders spreekt ze de taal vloeiend. "Ze kwamen naar me toe en zeiden: je bent superleuk, zou je willen optreden bij de Griekse Music Awards? Ja natuurlijk. Ik ging daar naartoe en daarna waren ze nog enthousiaster."

Ze kreeg een uitnodiging om in Griekenland auditie te doen voor het Eurovisie Songfestival. Ze zong Supergirl in en wist de organisatie te overtuigen. "Ze zeiden, dit wordt het. Ik moest echt huilen."

Hoop op de Nederlandse stem

Stefania is enthousiast over het liedje. "Het was eerst iets heel anders, met een andere vibe en een andere tekst. Toen dachten ze: misschien moeten we er toch iets Grieks aan toevoegen. Het was echt helemaal Amerikaans en dat wil je niet voor Eurovisie. Je wilt iets typisch Grieks. Dus dat hebben ze gedaan en wow, da's echt vet."

Dat de Utrechtse Griekenland vertegenwoordigt, heeft een voordeel: vanuit Nederland mogen kijkers niet op de eigen Nederlandse inzending stemmen, maar wel op de andere landen en dus ook op Stefania. "Ik hoop dat ze mijn liedje superleuk vinden en op mij stemmen."

Op het Songfestival krijgt ze overigens misschien concurrentie van nog twee zangeressen uit Nederland. De Nederlands-Letse Annna (Anna Madara Perkone) uit Amsterdam doet mee aan de Letse voorronde, en de Nederlands-IJslandse Iva Adrichem uit Rotterdam maakt nog kans om IJsland te gaan vertegenwoordigen.

STER reclame